za.26.oktTurbinezaal (staand)

AÏTA MON AMOUR

Een onzichtbare brug tussen het verleden en het heden

Met Aïta Mon Amour slaan Widad Mjama en Khalil Epi een brug tussen het heden en het verre verleden door terug te grijpen op de traditionele Marokkaanse Aïta (klaagzangen). Deze liederen werden overgedragen van vrouw op vrouw en stammen van de Shikhats (of Cheikhates), "feministische" zangeressen uit de 12e eeuw die vochten tegen onderdrukking en onrecht. 

Widad en Khalil halen deze eeuwenoude poëzie uit de vergetelheid door hedendaagse elektronische klanken te vermengen met traditionele instrumenten, waardoor de fakkel tussen de generaties waardig wordt overgedragen.

Aïta Mon Amour straalt authentiek feminisme uit en geeft nieuwe bezieling aan een strijd die van alle tijden is.

Widad Mjama - zang
Khalil Epi - outar, mandole, machines en achtergrondzang

Aywa Habibi – een muzikale tour d’horizon door Noord-Afrika en het Midden-Oosten

De Centrale trekt op ontdekking door Noord-Afrika en het Midden-Oosten, een spannende regio die ongekende artistieke schatten herbergt. Denk aan een gelaagdheid aan culturen die elkaar beïnvloeden, en die nu eens als dichte dan weer als verre echo’s doorklinken. We verkennen de bloeiende cultuur van Al-Andalus, waar Berbers en Arabieren in de 8ste eeuw voet aan wal zetten. Muzikanten met diverse achtergronden – christelijk, joods en islamitisch – werkten hier samen. We duiken in het soefirepertoire, de mystieke liederen die nog altijd weerklinken in eeuwenoude steden als Aleppo (Syrië) en Fez (Marokko). Ook hedendaagse stemmen anno 2024 krijgen ruim baan via Oriëntaalse jazz, opzwepende rap en elektronische Arab pop. Aywa Habibi!

Praktisch

zaterdag 26 oktober 2024

deuren . 19:30
concert . 20:00

vvk: € 12
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 9
adk: € 15
UitPas kansentarief: € 3

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


OMAR SOULEYMAN