zo.10.sepDe Centrale

Open Monumentendag

thema 'Met hart en ziel'

Open Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita

Herita heeft het voorrecht om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren, restaureren en open te stellen voor publiek, met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden onze schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties. 

Herita organiseert Open Monumentendag samen met een heel aantal partners, van de honderden lokale organisatoren tot de internationale koepelorganisatie European Heritage Days.

Voor deze editie van Open Monumentandag, met als centrale thema 'Met hart en ziel', slaan De Centrale, EDF Luminus en Gandante vzw de handen in elkaar en bieden gratis rondleidingen aan in De Centrale.  Zowel het oude gedeelte met de beschermde Turbinezaal als de huidige werking van vzw De Centrale komen aan bod.

Bij de bouw van de elektriciteitscentrale in 1924 werd een schuilkelder voorzien voor het personeel. Electriciteitscentrales waren immers een gegeerd doelwit voor luchtbombardementen. Bij deze rondleiding is onder meer deze schuilkelder toegankelijk, één van de best bewaarde van het land. De Centrale is, zeker sinds de grootscheepse renovatie, een schoolvoorbeeld van het gegeven dat industriële architectuur en schoonheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Bezoek het gebouw en vergaap u onder meer aan het sierlijke Art Nouveau smeedwerk.

De rondleidingen duren 45 à 60 minuten.

Noteer de datum alvast in jullie agenda's. Reserveren kan vanaf 28 augustus.  Nog heel even geduld dus!

 

 

Praktisch

zondag 10 september 2023

11:00 - 15:50

Rondleidingen om 11:00, 11:30, 13:00, 
13:30, 14:00, 14:30, 15:00 & 15:30.

INSCHRIJVEN
(((vanaf 28.08 om 09:00)))

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel: