vr.28.oktTurbinezaal & Kelderzaal

#AFF22 . OBUNTU BULAMU / LIBENDE BOYZ / L'ORCHESTRE MRCI

Afrika Filmfestival Gent 2022

L'ORCHESTRE MYTHIQUE RUMBA CONGOLAISE INTERNATIONALE (MRCI) .

MRCI is in België hét orkest dat de Congolese Rumba belichaamt. Het muziekgenre werd eind december 2021 ingeschreven op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed.

De bijzonderheid en kracht van MRCI ligt in de name and fame van de muzikanten die deel uitmaken van het ensemble. De overgrote meerderheid werkte met de grootste namen uit de Rumbageschiedenis, waaronder Tabu Ley, Franco Luambo Makiadi, Papa Wemba en Fally Ipupa, om er maar een paar te noemen.

De Rumba belichaamt de vreugde en passie voor het leven. Het is een gemoedstoestand en een manier om te zijn. Waar het orkest ook optreedt, de sfeer en uitstraling laten het publiek nooit onverschillig.

Dit orkest dat is samengesteld uit artiesten die deel uitmaakten van enkele legendarische bands uit de jaren 1970 en 1980, neemt het publiek mee op een trip langs de ritmes die Afrika en de rest van de wereld aan het dansen zet.  Een perfecte afsluiter van deze editie van het Afrika Filmfestival.

Op een concert van MRCI is het altijd feest!

In 1971, tijdens een treinreis van de Congolese groep Zaïko Langa Langa, kwam de legendarische drummer Merry Djo op het idee om het geluid van een trein op zijn snaredrum te reproduceren. Zo werd binnen de Rumba de cavacha-stijl geboren, gedragen door het kenmerkende deinende ritme. Veel muzikanten - waaronder de groep Kassav, Maître Gims, Magic System en zelfs Shakira - zijn sindsdien bezweken voor de opzwepende energie van de cavacha.

 

-------------------------------------

OBUNTU BULAMU, Joseph Kitsha, Oeganda, 2020
Taal: Engels en Luganda / Ondertitels: Engels

Het project Obuntu bulamu heeft tot doel de participatie, inclusie en kwaliteit van leven van kinderen met een handicap in Oeganda te verbeteren door middel van een interventie genaamd Obuntu bulamu. De Obuntu bulamu-interventie bestaat uit peer-to-peer-ondersteuning van kinderen, ouders en leraren, mentoring op het werk, infrastructurele veranderingen, ontwikkeling van leermateriaal met behulp van lokaal beschikbare materialen en bewustmakingsactiviteiten. De documentaire biedt een hoopvol perspectief op de levensomstandigheden van Oegandese kinderen die extra zorg nodig hebben.

Gevolgd door een panelgesprek met Dr. Femke Bannink Mbazzi (UGent & MRC/UVRI & LSHTM Uganda Research Unit), Elizabeth Kawesa en Ruth Nalugya (MRC/UVRI & LSHTM Uganda Research Unit), en gemodereerd door Prof. Elisabeth De Schauwer (UGent)

LIBENDE BOYZ, Wendy Bashi, DR Congo/België, 2021
Taal: Lingala en Kiswahili / Ondertitels: Engels

Sinds oktober 2014 leeft de bevolking van Beni (Noord-Kivu) in permanente angst. In deze hectische en chaotische context droomt een groep jonge rappers en muzikanten van glorie en succes. Ze noemen zichzelf "Libende Boyz", wat "IJzeren mannen" betekent. Ze geloven dat Beni op een dag niet meer vergeleken zal worden met Mosul, maar met Los Angeles. Deze film is hun verhaal!

Praktisch

vrijdag 28 oktober 2022

19:30 . deuren
20:00 . kelderzaal

  • Documentaire Obuntu bulamu (22') + panelgesprek
  • Documentaire Libende Boyz (46')

22:00 . turbinezaal

  • Slotconcert L'Orchestre Mythique Rumba Congolaise Internationale (MRCI)

Klik hier voor tickets . enkel film = UITVERKOCHT !
vvk: € 7 - adk: € 10
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 4
kansentarief: € 2

Klik hier voor tickets . enkel concert
vvk: € 15 - adk: € 18
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 12
kansentarief: € 3,60

Klik hier voor combitickets . film + concert => film UITVERKOCHT !
vvk: € 17 - adk: € 20
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 14
kansentarief: € 4

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


AÏTA MON AMOUR


OMAR SOULEYMAN