Over De Centrale

To boldly go where no fan has gone before

Een boeiende cultuur- en ontmoetingsplek

Waar geschiedenis en diversiteit samenkomen!

In de jaren 80 van de vorige eeuw werden de oude, met cokes aangedreven generatoren van de stedelijke elektriciteitscentrale aan Ham in Gent buiten gebruik gesteld. Maar ruim tien jaar later, op 30 september 1994, kwamen enkele enthousiastelingen bij elkaar in de voormalige administratieve ruimtes van deze oude elektriciteitsfabriek. Hun aankomst markeerde het begin van wat destijds bekend stond als het 'Intercultureel ontmoetingscentrum' van Gent.

Met hun komst begon de transformatie van het gebouwencomplex tot een bron van nieuwe mentale energie voor een stad in verandering. Op 1 oktober 2000 werd deze transformatie tastbaar met de opening van de Turbinezaal. In die dagen fungeerde het als het ontmoetingspunt voor het Timefestival, waarbij de organisatoren simpelweg verwezen naar "De Centrale".

Vandaag de dag is De Centrale in de eerste plaats een centrum dat zich toelegt op de creatie en presentatie van muziek die de diversiteit van de stedelijke bevolking weerspiegelt. De verschillende polyvalente ruimtes worden gebruikt voor voorstellingen, repetities, theater- en filmvoorstellingen, workshops, cursussen en vergaderingen.

Als organisator van podiumkunsten fungeert De Centrale als een open huis dat een podium biedt aan artistieke expressies die voortkomen uit de culturele diversiteit in Gent, Vlaanderen en Brussel. We brengen deze expressies naar voren, ondersteunen ze en zorgen voor erkenning en waardering bij een breder publiek. Zo slaan we bruggen binnen en tussen diverse gemeenschappen.

Kortom, De Centrale is een fascinerende plek waar cultuur en ontmoeting samenkomen, een warm en bruisend nest met een sterke focus op de kracht van diversiteit.

ENTR, het café-restaurant van De Centrale, is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 uur tot middernacht.

We heten je van harte welkom !

MISSION STATEMENT

Missie van De Centrale: Het bevorderen van culturele diversiteit door middel van levende muziek

Bij De Centrale geloven we in de kracht van culturele diversiteit. Als intercultureel muziekcentrum zien we de superdiversiteit in Gent en Vlaanderen als een bron van inspiratie en een uitdagende context voor ons werk. Onze missie is het stimuleren en koesteren van artistieke expressies die voortkomen uit deze culturele diversiteit.

We presenteren een rijk spectrum aan levende muziek, geworteld in zowel de lokale als de mondiale gemeenschappen, om een cultureel divers publiek te bereiken en te verbinden. We koesteren de organische overdracht en transformatie van levende muziektradities, waardoor ze levendig blijven en zich vernieuwen.

De Centrale fungeert als een broedplaats, een open huis waar kunstenaars, publiek en partners samenkomen. We creëren een omgeving waar dialoog, verbinding, gelijkwaardige participatie en het delen van ervaringen centraal staan. Onze werking is gebaseerd op waarden als kwaliteit, interactie, gedeeld burgerschap en respect. We staan pal tegen elke vorm van discriminatie.

Bij De Centrale geloven we dat culturele diversiteit verbindt. Onze missie is om bruggen te slaan en mensen te verbinden door middel van muziek. Samen creëren we een inclusieve en levendige gemeenschap waar iedereen welkom is en zijn stem kan laten horen.

Culturele diversiteit verrijkt ons allemaal!

Ervaar onvergetelijke ontdekkingen en ontmoetingen!

Welkom bij De Centrale, een wereldcultuurhuis gelegen in de bruisende en multiculturele wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Ons centrum biedt een ontmoetingsplek voor culturele avonturiers van allerlei achtergronden.

Laat je verrassen door onze podiumkunsten en muziekateliers!

We bieden een stimulerende educatieve omgeving waar muziekateliers floreren en zijn trots om diverse podiumkunsten te organiseren, met etnisch-culturele diversiteit als fundament.

Ontdek onze polyvalente ruimtes

Bij De Centrale stellen we onze polyvalente ruimtes graag ter beschikking voor een breed scala aan activiteiten. Of het nu gaat om voorstellingen, repetities, workshops, cursussen of vergaderingen, onze ruimtes bieden de ideale setting voor jouw evenement of bijeenkomst.