do.16.mrtTurbinezaal

Ampersand #2 . Honing

literatuur voor iedereen . verhalen van overal

Na een succesvolle eerste editie op 9 februari zoeken we op donderdag 16 maart naar het verband tussen literatuur en honing.

Talloze auteurs en dichters hebben de zoete smaak en de rijke kleur van honing beschreven in hun werken. Shakespeare noemt honing in zijn sonnetten en Chaucer verwijst naar honing in zijn Canterbury Tales. In de oude Griekse mythologie werd honing gezien als de nectar van de goden en werd het beschouwd als een symbool van onsterfelijkheid. Met de lente in aantocht zoeken we tijdens de tweede aflevering van Ampersand naar hedendaagse literaire interpretaties van deze pure lekkernij.

Avondprogramma (20:00 - 22:00)

De Honingprotocollen van Monika Rinck, ‘koningin’ van de moderne Duitse poëzie, vormen een hoogtepunt in haar oeuvre. Rincks werk is buitengewoon gelaagd: ze gaat uit van misverstanden en laat betekenissen tegen elkaar inzoemen. Haar regels houden elkaar als het ware voor de gek, maar blijven bijeen als de raten waarin honing wordt verzameld. Rinck brengt haar poëzie op groot scherm, en stemartieste Lore Dejonckheere brengt live de Nederlandse vertaling.

Tülin Erkan schreef met ‘Honingeter’ één van de beste Nederlandse debuutromans van 2022. Haar debuut pronkt op de shortlist van De Bronzen Uil en komt in aanmerking voor de Boon voor literatuur. Of ‘Honingeter’ de Boonprijs wint, weten we pas op 30 maart. Voor die tijd komt ze langs in De Centrale. Daar gaat ze een zoemende dialoog aan met Burhan Sönmez, een schrijver die weleens de Turkse Gabriël García Márquez wordt genoemd. Zijn romans verschenen in meer dan veertig landen. Hij studeerde rechten en is naast auteur ook mensenrechtenactivist en voorzitter van PEN International.

Antwerps woordkunstenaar en schrijver Hind Eljadid leent haar honingzoete stem aan de avond. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende prijzen waaronder de emancipatieprijs van VOEM in 2019, de El Hizrja literatuurprijs in 2020, ... Ze schreef in 2021 met haar debuut 'Kruimeldief' het leven van haar en haar zus neer. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld.

De muziek wordt verzorgd door een dj-set van Niels Bruwier. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van Dansende Beren. Hij draait muziek waar zelfs beren op dansen, en zoals we allemaal weten hebben beren geen specifieke voorkeur.

Namiddagprogramma (15:00 - 18:00)

Relaas doet er nog een schepje bovenop, want bij deze podcast vol waargebeurde verhalen zijn ze er van overtuigd dat iedereen wel een waardevol verhaal te vertellen heeft. Verhalen van iedereen, dus ook van jou!

’s Namiddag organiseren Relaas en Avansa de Samen Vertellen en Samen Lezen-workshops. Iedereen is welkom, je hoeft geen ervaring te hebben met storytelling voor deze workshops. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen vertellen en lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen.

Beide workshops zijn inbegrepen bij de aankoop van jouw Ampersand-ticket. Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar liesbet@relaas.be (Samen Vertellen) of coline.bracke@avansa-regiogent.be (Samen Lezen).

Na de workshops is iedereen van harte welkom om samen met de gasten een hapje te komen eten. ENTR voorziet twee soorten maaltijden (regular/veggie). De prijs bedraagt €20 per persoon.

Reserveren kan via info@ampersand.gent en dit t.e.m. dinsdag 14 maart.

Ampersand . Literatuur voor iedereen, verhalen van overal

Omdat in Vlaanderen literaire diversiteit in de praktijk nog vaak een ijdel begrip blijkt, lanceerden diverse organisaties uit de socioculturele sector dit initiatief.  De uitnodigende en verbindende krul of Ampersand vormt de basis voor een reeks boeiende literaire avonden.  Ele avond staat in het teken van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord.  Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn.  Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring, … àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Ampersand is een initiatief van Avansa regio Gent, Boekhandel Limerick, De Centrale, Relaas, Vermeylenfonds, VOEM en het Willemsfonds en geniet financiële steun van Stad Gent en de Vlaamse overheid.

Praktisch

donderdag 16 maart 2023

Deuren : 19:30
Start: 20:00
Einde: 22:00

inkom 5,00 € (vvk & adk)
kansentarief 1,00 €

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


AMPERSAND #9 . GEUR