do.09.febKelderzaal

Ampersand ‘Literatuur voor iedereen, verhalen van overal’

Kortsluiting . A School Called Tribe, Carmien Michels, Haytham Mahfoudhi & Ish Ait Hamou

Omdat in Vlaanderen literaire diversiteit in de praktijk nog vaak een ijdel begrip blijkt, lanceren diverse organisaties uit de socioculturele sector een nieuw initiatief. De uitnodigende en verbindende krul of Ampersand vormt de basis voor een reeks literaire avonden. Deze zullen in het teken staan van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord. Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn. Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring… ; àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Tijdens elke avond brengt Ampersand een combinatie van de meest denkbare literaire genres zoals Slam en Spoken Word, poëzie, kortverhaal, column, stand-upcomedy, theater, kortfilm, verhaal, rap, cross-over en muziek. Kortom: Ampersand zoekt uit wat literatuur overal en voor iedereen kan zijn.

Op donderdag 9 februari verbinden we literatuur met ‘kortsluiting’. Het wordt een knotsgekke avond rond de centrale vraag: ‘hoe kunnen we aarden?’  Carmien Michels en Ish Ait Hamou geven de voorzet van de avond. Waanzin is vrouwelijk: vier dames van De Kunstbrug brengen werk van onder meer Daniil Charms, Marc Van der Holst, Laura Mentink, Hugo Ball,… Woordtovenaar Haytham brengt rijmschema’s die accenten leggen op zijn passie voor hiphop.Het Gents hiphopcollectief A School Called Tribe doorbreekt de stilte met een aanstekelijke mix van jazz, hiphop en slam poetry.

Dichter en performer Kevin Amse praat de avond aan elkaar.

Gasten

A School Called Tribe is het resultaat van een wekenlang creatief proces tussen jonge Gentse muzikanten, rappers en producers, die live een licht onvoorspelbare mix brengen van jazz, hiphop & slam poetry. Een initiatief van Graffiti vzw, De Koer en KASK-Conservatorium.

Carmien Michiels (Leuven, 1990) is een Belgische schrijver en performer. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. Meest recent verscheen van haar hand de verhalenbundel Vaders die rouwen bij Uitgeverij Querido, die de shortlists van de Biesheuvelprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Inktaap haalde en zowel de jury- als lezersprijs van BNG Bank Literatuurprijs 2022 won.

Haytham a.k.a Nasr is een sociaal geëngageerde artiest uit het Gentse. In zijn werk legt hij heel veel verbanden tussen zijn liefde voor literatuur, zijn interne dialogen en zijn visie op ons samenleving. Deze woordtovenaar brengt dit allemaal mooi samen onder een wisselend rijmschema, een rijmschema dat accenten legt op zijn passie voor hip-hop. Je hoorde hem al reeds verschillende malen optreden bij Slam Aleikum, Lost words soiree, stand & deliver en het slampioenschap. Hij is trouwens ook curator van stand & deliver, een Gentse woordkunstplatform waar hij samen met een sterk team de herrijzenis van in gang is aan het steken.

Ish Ait Hamou schrijft van jongs af verhalen en omdat hij zijn liefde voor dans en choreografie combineert met die voor woorden, omschrijft hij zichzelf liever niet als danser, choreograaf, schrijver of regisseur, maar als storyteller. In 2014 debuteerde hij met het boek Hard hart, in 2015 met Cécile én met Als Je Iemand Verliest Die Je Niet Kan Verliezen, 3 bestsellers op een rij. Ondertussen kwam Cécile ook uit als luisterboek. Het Moois dat we delen, het 4de boek van Ish dat verscheen in oktober 2020 werd meteen een bestseller en ging al meer dan 60.000 keer over de toonbank. Het audioboek van Het moois dat we delen ontving in september 2021 de Storytel Award.

Kevin Amse (1989) publiceerde onder meer in Het Liegend Konijn en de Poëziekrant. Met het collectief Slambacht won hij de Belgische poetryslam in teams (2016). Hij stond op festivals als Onbederf’lijk Vers en Dichters in de Prinsentuin, werd derde op het BK Poetry Slam 2017 en had gastoptredens op het EK Poetry Slam. In 2021 vertegenwoordigde hij België op de 4th International Poetry Slam of Cyprus.

Benieuwd naar meer?

'Literatuur is overal, verhalen voor iedereen', dat is de slagzin van Ampersand. Relaas doet er nog een schepje bovenop, want bij deze podcast vol waargebeurde verhalen zijn ze er van overtuigd dat iedereen wel een waardevol verhaal te vertellen heeft. Verhalen van iedereen, dus ook van jou!

Samen Vertellen

Tijdens het namiddagprogamma van Ampersand afl.1. kan je bij Relaas verhalencoach Ruth een workshop storytelling volgen. Welke geheimen schuilen er precies in het vertellen van een goed verhaal? En wat maakt een vertelling krachtig, een relaas dat blijft hangen?

Aan de hand van een reeks oefeningen stel je je eigen verhalenarchief samen en werk je een waargebeurd verhaal verder uit. We maken er een gezellige middag van vol concrete tips en voorbeelden, en met ruimte om te luisteren naar elkaars verhalen.

Interesse? Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar liesbet@relaas.be. Iedereen is welkom, je hoeft geen ervaring te hebben met storytelling voor deze workshop.

Samen Lezen

Samen Lezen is een bijzondere en tegelijk simpele werkvorm. Iemand leest hardop een verhaal/gedicht voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? Gedachten en emoties van personages doen je aan je eigen leven denken. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen.

Interesse? Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar coline.bracke@avansa-regiogent.be

Samen Eten

Na de workshops is iedereen van harte welkom om samen met de gasten een hapje te komen eten. ENTR voorziet twee soorten maaltijden (regular/veggie). De prijs bedraagt €20 per persoon. 

Reserveren kan via info@ampersand.gent en dit t.e.m. 8 februari.

Organisatie : Ampersand is een initiatief van Avansa, Boekhandel Limerick, De Centrale, PEN Vlaanderen, Relaas, Vermeylenfonds, VOEM en Willemsfonds.  Met de steun van Stad Gent (Cultuur Gent) en de Vlaamse Overheid.

Praktisch

donderdag 09 februari 2023

Deuren : 19:30
Start Ampersand #1: 20:00
Einde: 22:00

inkom 5,00 € (vvk & adk)
kansentarief 1,00 €

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel: