vr.22.janTurbinezaal

ABDER IN CONCERT

chaâbi, raï en Maroc'n pop

De jonge Marokkaans-Belgische zanger Abder wordt beschouwd als één van de grootste Maghrebijnse pop-revelaties van de laatste jaren.  Met zijn debuutsingle ‘Houbak Nar (Houb ennam)’ uit 2011 boekte hij (samen met zijn kompanen Nabil en J.Beezy) onmiddellijk internationaal succes in onder andere België, Nederland, Frankrijk en Marokko.  Het nummer kwam onder andere uit op de compilatie-cd ‘Rif City’.  Abder brengt vanaf dan met de regelmaat van de klok een nieuwe single uit met klinkende titels als ‘2Kelmat’, ‘Daha We Daha’, ‘Enti Hiya’, ‘Mamnou3’ en ‘Fiha Khir’ (zijn laatste hit).  Zijn naam verschijnt ook nog op verschillende andere compilatie-cd’s type ‘Moroccan Hits Style’.  Daarenboven produceert en componeert Abder - onder de naam ‘2A Music’ - ook nog muziek voor verschillende andere Marokkaanse artiesten.

Chaâbi  is een hedendaagse populaire muziek uit Algerije en Marokko die sterk geïnspireerd is door de onweerstaanbare ritmes van traditionele Berbermuziek. Het woord betekent ‘populair’. Chaâbi is een stedelijke muziekstijl, een vermenging van Arabische, Afrikaanse en Europese invloeden, waarin ook Gnawaritmes en berberse elementen verweven zijn. In de Algerijnse chaâbi vindt men instrumenten als de mandoline, de luit en de darboeka. In de Marokkaanse chaâbi zijn de voornaamste instrumenten de bendir, darboeka, taridja en tar. Aan de traditionele instrumenten worden steeds moderne, elektrische instrumenten toegevoegd. Zowel sociale thema’s als de liefde vormen het onderwerp van de chaâbi.

De roots van de raï liggen in  Noord Afrika. Raï betekent zoveel als ‘mijn mening’ of ‘ik vind’. Aan het begin van de vorige eeuw vindt deze muziek langzamerhand zijn weg naar grote steden als Oran en Oujda in het noorden van Algerije en Marokko. De muziek wordt al snel populair in uitgaansgelegenheden en wordt door de zangers gebruikt als middel om zich te uiten over gevoelens als liefde en misstanden in de maatschappij. De populariteit van de muziek blijft groeien en wordt vanaf de jaren 70 steeds meer beoefend door jongeren. Zij voegen westerse invloeden als elektrische gitaren, synthesizers en drummachines aan de muziek toe waardoor de muziek steviger en opzwepender wordt. De zangers noemen zich chebs (=jonge man) of cheba’s (=jonge vrouw) en zingen over politiek, alcohol en verboden liefdes.
 

Praktisch

vrijdag 22 januari 2016

Deuren: 19u30
Aanvang concert: 20u00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid