vr.20.mrtTurbinezaal

#AFF20 - E’ville / Congo Lucha + DIKWAN (AFGELAST #CORONA)

Congo-special naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid

  • E’ville van Nelson Makengo (Democratische Republiek Congo, 2018) (10 min.) (Frans/Nederlands ondertiteld)

    Welkom in E’ville, of Elisabethville, de stad die in 1966 werd omgedoopt tot Lubumbashi. Filmmaker Nelson Makengo neemt de kijker mee op een introspectieve reis langs de verlaten ruïnes van een sportfaciliteit van de Gécamines-mijn. Het verhaal loopt op de beklijvende soundtrack van de laatste brief van Patrice Lumumba aan zijn vrouw Pauline, geschreven kort voor hij vermoord werd in E’ville.
     
  • Congo Lucha van Marlène Rabaud (Democratische Republiek Congo, 2018) (60 min.) (Nederlands/Engels ondertiteld)

    De militanten van La Lucha (“Lutte pour le Changement”) zijn geboren in Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze zijn vastberaden om hun land te veranderen. Ze zetten zich in voor een betere toekomst. Sinds 2012 strijden zij vreedzaam voor veiligheid en goede sociale leefomstandigheden. Zij hebben ook geijverd voor het vertrek van president Joseph Kabila, die de verkiezingen van 2016 heeft uitgesteld. Gedurende twee jaar volgde Marlène Rabaud de jongeren van La Lucha tijdens hun acties op het terrein en hun confrontaties met het regime van Kabila. Congo Lucha is een kostbare getuigenis van een sleutelmoment in de woelige geschiedenis van Congo. 

    Aansluitend panelgesprek over de huidige rol van La Lucha in Congo met Elien Spillebeen (MO*), Yves Makwambala, Kris Berwouts en Koen Vlassenroot.

CONCERT DIKWAN ERICKSON + Live Band

Dikwan Erikson is een Congolese zanger die al jaren in België woont. Hij stichte zijn groep Afroband in 2004 in Gent en bracht zijn eerste full cd uit The Métamorphose begin 2010.  Dikwan stond in 2016 al eens op het podium in De Centrale tijdens het jongeren-event Urban Groove.  Door de muzikale stijl van Dikwan (Erickson) kan men de warmte van de zon, de gezelligheid en de feestelijke geest van zijn land voelen.  De diversiteit en de mix van zijn muziek is terug te vinden in de rumba-rock maar ook in de latino-wereldmuziek en traditionele afro-muziek. Zijn passie en professionaliteit kan een publiek drie tot vier uur lang op het puntje van hun stoel houden.  

Co-org. Afrika Platform Associatie Universiteit Gent, Afrika Filmfestival Leuven, Senegal Bantamba vzw, vzw Women Up en met de steun van Joker Reizen en Stad Gent - dept. Cultuur.

Praktisch

vrijdag 20 maart 2020

deuren 19:30
Start 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid