wo.18.mrtTurbinezaal

#AFF20 - Icyasha / Ellen (AFGELAST #CORONA)

AFRIKA FILMFESTIVAL GENT

 • Icyasha van Clémentine Dusabejambo (Rwanda, 2018) met Emmanuel Mugisha, Jacky Umubeyi, Abdoul Nzeyimana (17 min.) (Engels ondertiteld)

  Een jongen wil voetballen samen met de andere jongens van zijn dorp. Maar ze vinden hem te ‘vrouwelijk’ en doen niets liever dan hem pesten en uitstoten. Hoe kan hij zijn leeftijdsgenoten duidelijk maken dat hij niet anders is dan zij?
   
 • Ellen (The Ellen Pakkies Story) van Daryne Joshua (Zuid-Afrika, 2018), met Jill Levenberg, Jarrid Geduld, Clint Brink, Elton Landrew, Ilse Klink, Amram Essop (124 min.) (Engels ondertiteld)

  In 2007 wurgde Ellen Pakkies haar drugsverslaafde zoon Abie. De vraag is of Ellen Pakkies handelde uit zelfverdediging, wanhoop of berekening. Knapte er die dag iets in haar – zoals haar advocaat beweerde – of wist ze precies wat ze deed? De film begint bij de moord en vertelt, parallel aan de ontwikkelingen erna, hoe de moeder tot haar daad kwam. De rechtszaak kreeg destijds veel media-aandacht. Ellen Pakkies is nu een van de voorvechters in de strijd tegen drugs en bendegeweld in Cape Flats, een wijk in Kaapstad met veel armoede en criminaliteit.
   
 • Nabespreking met Annelies Verdoolaege (Universiteit Gent), Milton Van Wyk en Dora Scott.

Het Afrika Filmfestival dat vele jaren geleden in Leuven is gelanceerd en dat ondertussen afdelingen heeft uitgebouwd over heel Vlaanderen en Brussel, is in al die jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het vlak van Afrika-cultuur in België (zie www.afrikafilmfestival.be). In 2020 wordt het Afrika Filmfestival al voor de 5de keer georganiseerd in Gent. We gaan opnieuw naar een vierdaags festival en we bieden een sterk programma aan, met naast de hoofdfilm op sommige dagen ook een voorprogramma, gastsprekers, een receptie en een concert.

Het Afrika Filmfestival heeft één belangrijke doelstelling: een kritische en open beeldvorming realiseren met betrekking tot Afrika. We willen het Gentse publiek informeren en sensibiliseren: informeren over het bestaan van een bruisende filmindustrie in sommige Afrikaanse landen en informeren over bepaalde problematieken uit de Afrikaanse samenleving die filmmakers willen aankaarten in hun films. We willen daarnaast ook sensibiliseren op het vlak van cultuur in Afrika. Afrika biedt meer dan dans en djembé en het is belangrijk een genuanceerd beeld op te hangen van Afrika. Tot slot willen we ook het medium van de film in de verf zetten als een manier om mensen bij elkaar te brengen.

We willen graag twee avonden extra in de kijker zetten. Op donderdagavond gaan we dieper in op het thema gender, en sluiten op die manier aan bij de Belmundo-maand. De laatste avond wordt een Congo-avond, met een paar documentaires, een panelgesprek met experten en een Congolees concert. Deze focus is er naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid van DRCongo.

Co-org. Afrika Platform Associatie Universiteit Gent, Afrika Filmfestival Leuven, Senegal Bantamba vzw, vzw Women Up en met de steun van Joker Reizen en Stad Gent - dept. Cultuur.

Praktisch

woensdag 18 maart 2020

deuren 19:30
Start 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid