za.23.mrtTurbinezaal

AFRIKA FILMFESTIVAL - En attendant les hirondelles + The Casbah Blues

ft. ABDELKADER CHAOU

The Casbah Blues ft. Abdelkader Chaou

Chaâbi werd "uitgevonden" ergens in de jaren '20 van de vorige eeuw door o.a. El Hadj Mohammed El Anka (1907-1978), kortweg El Anka.  Deze nieuwe muziek (chaab betekent ‘het volk’) werd al heel snel razend populair bij de arbeidersklasse van de kasbah van Algiers.  Ook vandaag blijft deze Algerijnse blues levend en actueel en komen er  - o.a. door projecten als El Gusto - steeds nieuwe publieken in contact met deze schitterende muzikale traditie.

In het koloniale Algerije van de jaren 1940 en 50 deelden moslims en joden lief en leed en speelden er samen chaâbi in de kasbah van Algiers.  Chaâbi, dé Algerijnse volksmuziek bij uitstek, is een aanstekelijke mix van muzikale invloeden uit Noord-Afrika, Andalusië en het Midden-Oosten.  Toen Algerije in 1962 onafhankelijk werd vertrokken de meeste van de circa 140.000 Algerijnse joden samen met de zgn. pied-noirs naar Frankrijk.  Door toedoen van de geschiedenis kwam er een bruusk einde aan een eeuwenoude en unieke culturele symbiose.


Abdelkader Chaou : zang & mandole
Hassen Karbiche : gitaar
Smail Belaïd : darboeka
Yacine Zimi : banjo
Hamid Koudri : tar
Tarek Farah : piano

_____

En attendant les hirondelles

En attendant les hirondelles, 2017, Algerië/Frankrijk, 113 min.
Regie: Karim Moussaoui
Cast: Aure Atika, Mohamed Djouhri, Sonia Mekkiou, Mehdi Ramdani, ...
Taal: Nederlands ondertiteld

Hedendaags Algerije. Drie verhalen, drie generaties. Mourad, een rijke zakenman, vermijdt zoveel mogelijk problemen. Zijn werk, zijn vrouw en zijn zoon, dat zijn zijn prioriteiten. Aïcha wil het verleden achter zich laten en zich wijden  aan een nieuw leven als getrouwde vrouw. Vergezeld door haar vader en een buurvrouw reist ze naar haar nieuwe familie aan de andere kant van het land. Dahman, een ambitieuze neuroloog, hoopt op promotie en een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Alle drie worden ze geconfronteerd met de gevolgen van een keuze uit het recente verleden. Drie verhalen die ons onderdompelen in de ziel van de hedendaagse Arabische samenleving.

VIDEO ABDEKADER CHAOU

_____

Co-org. De Centrale, Afrika Platform AUGent, Senegal Bantamba vzw, vzw Women Up, S-eau-S Sahel vzw, AFAM vzw (Association des Femmes Africaines Motivées) & Afrika Filmfestival Leuven

Praktisch

zaterdag 23 maart 2019

19:30 deuren
20:00 "En attendant les hirondelles" (film)
22:00 "The Casbah Blues" (concert)

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


SEKSENDÖRT . UITVERKOCHT


VIOLONS BARBARES . GEANNULEERD


DOLU KADEHİ TERS TUT