zo.11.decTurbinezaal

BÜLENT ORTAÇGİL & BAND | ERKAN OĞUR & İSMAİL HAKKI DEMIRCİOĞLU

Turks dubbelconcert

Bülent Ortaçgil (° 1950, Ankara) begon al op vroege leeftijd met gitaarspelen in diverse bands. Tijdens zijn middelbare schooltijd werd hij enorm geïnspireerd door de muziek van The Beatles, Bob Dylan en Cat Stevens die in die tijd ook in Turkije furore maakten.  In 1974 brengt hij zijn eerste album "Benimle Oynar Mısın" uit. Het album wordt een groot succes en één van de grootste klassiekers in de Turkse muziekgeschiedenis.  Veel muziek van deze cd werd nog jarenlang gebruikt voor verschillende films en tv- programma's.
In 2000 verscheen de cd “Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları", een eerbetoon waaraan een 20-tal grote Turkse artiesten en bands meewerkten, en daarenboven zowat de eerste en enige deftige tribute-cd die in Turkije werd gemaakt voor een nog levende artiest. Zijn (voorlopig) laatste album “Sen” verscheen in 2010.
In 2013 stond hij al eens op het podium van De Centrale, samen met Erkan Oğur.  Vanavond treedt hij op met zijn band.
Het is de derde keer dat Erkan Oğur en İsmail Hakkı Demircioğlu, beide absolute meesters van het (Turkse) snaarinstrument, samen op het podium staan in Gent (een eerste maal in 1998 in het toenmalige Burgcentrum en een tweede maal in 2008 in De Centrale).

Het talent van de 61 jarige Erkan Oğur reikt van de klassieke muziek van Anatolië tot de Amerikaanse blues.  Erkan Oğur speelt bağlama, kopuz (een fretloos snaarinstrument oorspronkelijk uit centraal-Azië) en zijn eigen zelf ontworpen en eveneens fretloze 8-snarige akoestische gitaar waarop hij als het ware het volledige Turkse muzieksysteem kan bespelen (vergelijk het met de eveneens fretloze oed - veel beter geschikt dus om het complexe oosterse muzieksysteem - met zijn makams en zijn kwarttonen - te vertolken).  Daarnaast is hij bekend voor zijn freestyle interpretaties van Turkse klassieke liedjes en folk.  Als componist scoorde hij ook soundtracks voor award winnende Turkse films, zoals Eşkıya (1996) en Yazı Tura (2004).

İsmail Hakkı Demircioğlu werd in 1957 geboren in Rize, in de Turkse Zwarte Zee regio.  Hij was voorbestemd op een muzikale carrière en nadat hij afstudeerde aan het Conservatorium van de Istanbul Technical University, specialiseerde hij zich verder op alles wat snaren had, om uiteindelijk terug te keren naar zijn eerste grote liefde, de bağlama.

Demircioğlu en Oğur spelen al samen sinds 1998. Het duo treedt nog steeds regelmatig live op.  Ze maakten ook 2 albums samen: Gülün Kokusu Vardı en Anadolu Beşik.

Praktisch

zondag 11 december 2016

Deuren: 19u30
Aanvang concert: 20u00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz