zo.31.mrtTurbinezaal

★ Barış Güney Trio & Vrouwelijke Turkse Troubadours

BAĞLAMA FESTIVAL | DAG #03

Barış Güney Trio

Bağlamaspeler en zanger Barış Güney is vooral bekend vanwege zijn eigen composities in de traditionele stijl. Hij wordt begeleid door klarinet, duduk en gitaar.

Bariş Güney: bağlama & zang
Erdi Arslan: klarinet & duduk
Cenk Şanlioğlu: gitaar

_____

Vrouwelijke Turkse Troubadours

Drie vrouwelijke troubadours uit Turkije interpreteren een waaier aan Anatolische liederen en worden versterkt met percussie.

Nazli Öksüz: korthals bağlama & zang
Tülay Örten Yildiz: kort- en langhals bağlama & zang
Sevilay Gök Akyildiz: langhals bağlama & zang
Hilde De Clercq: darboeka, bendir, davul & zang

_____

De Centrale organiseert in samenwerking met het Conservatorium van Istanbul (İTÜ of İstanbul Teknik Üniversitesi) en het Muzikantenhuis van Gent voor de derde keer een bağlama-festival. Het programma omvat concerten, workshops en masterclasses met zowel meesters als jonge talenten uit Turkije en België.

De bağlama, bij ons ook vaak ‘saz’ genoemd, is een eeuwenoud snaarinstrument uit de luitfamilie. De bağlama is één van de populairste instrumenten in de traditionele folkscène van Turkije. Geen volksdans uit Anatolië of folksong uit de rijke Alevi traditie zonder de sierlijke ‘langhalsluit’, zoals het instrument ook wel genoemd wordt. Het instrument heeft met draadjes ‘gebonden’ (‘bağlamak’ betekent ‘binden’) fretten die verplaatsbaar zijn volgens de toonladder waarin de muziek geschreven is. De ‘saz’ kan zowel met plectrum als met de vingers bespeeld worden.  Sinds 2015 kan je trouwens bağlama leren in een aantal Vlaamse muziekscholen.

Praktisch

zondag 31 maart 2019

20:00 Barış Güney Trio
20:45 Vrouwelijke Turkse Troubadours

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Trio Charneux Leleux Puma


Young Curators Program . European Jazz Conference 2024


AZMARI