za.30.novTurbinezaal

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

Virtuoze ngoni-speler brengt laaiende Malinese blues

Bassekou Kouyate stamt af van een lange traditie van griots, en is de zoon van de befaamde Malinese bard Moustapha Kouyate en traditionele wedding singer Yakare Damba. Naast die goede genen bleek Bassekou al op jonge leeftijd uit te blinken op de ngoni, het West-Afrikaanse instrument dat gerust als voorloper van de banjo mag beschouwd worden - en een van de oudste instrumenten op deze planeet.

In 2007 bracht Kouyate zijn debuut uit, ‘Segu Blue’: een volledig akoestisch album waarop de ngoni centraal stond. Voor zijn volgende platen voegde de Malinees effectpedalen en elektrische gitaren toe aan zijn geluid, met het furieuze ‘Ba Power’ (2015) als hoogtepunt. Met ‘Miri’, verschenen begin 2019, keert Kouyate terug naar uitgepuurde songs, die dicht aanleunen bij de blues. “Kouyate’s playing remains at its heart, pulsing, ingenious and spellbinding”, schreef The Guardian over ‘Miri’.

Bassekou Kouyate speelde in het verleden samen met virtuozen als Amadou & Mariam, Toumani Diabate, Taj Mahal, Ali Farka Touré en Béla Fleck. Na een passage met zijn band Ngoni Ba in de Royal Albert Hall in Londen werden Kouyate en co door The Independent gebombardeerd tot “beste rock-‘n-rollband ter wereld”. Nu speelt deze meesterlijke muzikant na 10 jaar nog eens op Gentse bodem: mis zijn passage in De Centrale niet!

-----

SCHENK EEN INSTRUMENT OF DOE EEN GIFT !!!
30 november 2019 = Fair Saturday = De Centrale steunt Music Fund !

Op 30 november 2019 vindt Fair Saturday plaats, een jaarlijks initiatief dat de sociale impact van cultuur in de kijker zet. Vanaf deze editie doet ook De Centrale mee.

Fair Saturday is een wereldwijde beweging die een verbindende, positieve sociale impact wil genereren op elke laatste zaterdag van november - de dag na 'Black Friday', de hoogmis van het consumentisme.

Kunstenaars en cultuurorganisaties van over de hele wereld zetten hun werking in het teken van Fair Saturday, waarbij er maar één vereiste is: hun evenement ondersteunt een goed doel naar keuze

De Centrale steunt MUSIC FUND!

En MUSIC FUND ondersteunt op zijn beurt muziekscholen en sociaal-artistieke projecten in conflictgebieden en in ontwikkelingslanden.

MUSIC FUND zamelt muziekinstrumenten in, herstelt ze en geeft ze een tweede leven door ze te schenken aan één van zijn partners.

Heb jij nog een oude gitaar waar je niet meer op speelt? Staat die piano in de weg? Of wil je dat je oude viool waar jij op hebt leren spelen niet langer ongebruikt op zolder ligt? Schenk hem dan aan MUSIC FUND! Maak een afspraak in één van onze inzamelpunten (De Centrale is één van de 18 officiële inzamelpunten van MF!). En wij geven je instrument een tweede leven

MUSIC FUND leidt ook reparateurs van muziekinstrumenten op die de instrumenten onderhouden en herstellen.

Om een gift te doen, kan u eenvoudig het bedrag dat u wil schenken overschrijven op volgende rekening:
Koning Boudewijnstichting – Vrienden van Music Fund
IBAN: BE10 0000 0000 0404
BIC: BPOTBEB1
mededeling : +++197/0350/00058+++
Of u kan online schenken.
Elke gift van € 40 of meer per jaar is fiscaal aftrekbaar.

U KAN OOK VRIEND VAN MUSIC FUND WORDEN EN EEN MAANDELIJKSE GIFT DOEN

 

Praktisch

zaterdag 30 november 2019

deuren 19:30
concert 20:00

staand concert

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24


SOURAKATA & KADIDJA (5+)