vr.13.janTurbinezaal

BLACK FLOWER

'NanoKosmos'

Met vijf albums en tonnen live ervaring oogstte Black Flower lof in binnen- en buitenland. Hun moeilijk te klasseren muziek wordt vaak omschreven als ‘progressive hybride future jazz’ met veel aandacht voor improvisatie. Deze keer neemt de groep haar eigen repertoire onder ‘de microscoop’: het resultaat is minimalistisch, abstract en onvoorspelbaar en wordt versterkt door een visueel schouwspel van beelden die transformaties op micro- en nano-niveau weergeven. Maar oordeel vooral zelf. Wat zeker is, is dat organische evoluties, improvisatie en een stevige dosis psychedelica nooit ontbreken.

Voor deze concertreeks nam de groep contact op met wetenschappers uit de biologie, chemie en geologie, op zoek naar fascinerende microscopische beelden. Deze beelden werden vervolgens onder handen genomen en bewerkt door videokunstenares Nele Fack en inspireerden de band om nieuwe muziek te maken alsook oud repertoire onder de loep te nemen, deze als het ware door een microscoop te bekijken en te herinterpreteren vanuit dit nieuwe perspectief.

Rode draad doorheen dit alles is het concept van transformatie. “Transformatie is de essentie van muziek”, aldus de muzikanten van Black Flower; "Zo wordt adem klank, klank een noot en een noot emotie. Ook ritmes evolueren continu, en zelfs bij repetitiviteit evolueert onze subjectieve perceptie voortdurend. We zien transformatie als een rode draad doorheen ons hele oeuvre. Met deze live-reeks willen we dit idee uitvergroten. Door onszelf uit te dagen op muzikaal vlak en deze te combineren met een visueel schouwspel ontstaat een nieuw soort universum dat we toepasselijk NanoKosmos hebben genoemd. De dialoog tussen het visuele transformerende schouwspel en de muziek die wat minder gecomponeerd en wat meer geïmproviseerd is, zorgt voor veel verrassende en onvoorspelbare momenten van pure zaligheid en verwondering".

Nathan Daems . saxofoon, ney & kaval
Jon Birdsong . hoorn
Simon Segers . drums
Filip Vandebril . basgitaar
Karel Cuelenaere . orgel & keyboard
Nele Fack . visuals

(foto's Raimund Wong)

Praktisch

vrijdag 13 januari 2023

deuren 19:30
concert 20:00

vvk: € 15
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 12
adk: € 18
kansentarief: € 3,60

TICKETS

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24


SAMEN ZINGEN