za.29.oktTurbinezaal

Bombino | Democrazy@DeCentrale (supp. William Tyler)

desert blues uit Niger

Gitaarvirtuoos Bombino verenigt het beste van Tinariwen en Terakaft. De Toeareg uit Niger schaarde fans achter zich als Robert Plant en Keith Richards. Vorig album Nomad werd geproducet door Dan Auerbach van The Black Keys. Voor het onlangs verschenen Azel zat fan van het eerste uur David Longstreth van Dirty Projectors achter de knoppen. Het album werd unaniem bejubeld, o.a. door Pitchfork en Spin.

De muziek van Omara “Bombino” Moctar is een combinatie van Afrikaanse ritmes, psychedelica met sterke invloeden van Jimi Hendrix, Dire Straits, Ali Farka Touré, Led Zeppelin en The Rolling Stones. Leuke weetjes: Bombino nam in 2006 een desert blues versie van The Rolling Stones classic “Hey Negrita” op, samen met Keith Richards en Charlie Watts. Later in datzelfde jaar nam hij Angelina Jolie mee op sleeptouw door de woestijn van Niger, en leerde haar alles over Toeareg muziek en het nomadische leven in de Sahara.

Hoe goed alles ook klinkt op plaat: live is Bombino nog een stuk straffer. De combinatie van hypnotiserende grooves & riffs en het charisma en energie die de man uitstraalt, katapulteert u moeiteloos naar een ander sterrenstelsel.

Support is de 35-jarige meestergitarist uit Tenesse, William Tyler.

Bombino is een band van Toeareg-muzikanten uit Niger, gevormd rond de jonge gitarist en songwriter Omara “Bombino” Moctar. De muziek van Bombino is een combinatie van Afrikaanse ritmes, rock en de sound van blues-legendes John Lee Hooker en Jimi Hendrix. . Dat extraatje dat bombino toevoegt, is een scheutje psychedelica, waardoor zijn ‘desert rock’extreem betoverend werkt.

In 2011 kwam hun eerste plaat uit: Agadez via het label Domino, met de steun van Keith Richard. Twee jaar later brak de band echt door dankzij het album Nomad, geproduceerd door Black Keys opperhoofd Dan Auerbach. . Bombino werd overladen met lovende recensies en speelde op grote festivals als Coachella, Bonnaroo en Pukkelpop.

Onlangs verscheen hun niewe plaat Azel, ditmaal opgenomen met Dave Longstreth van Dirty Projectors. De titel kan je op drie manieren interpreteren. Azel is de naam van een dorp in de buurt van Agadez in Niger. Daarnaast is "azel" ook Tamasheq voor de wortels of de stam van een plant en is het tenslotte ook slang voor iets als: "Dit is mijn jam!". Volgens Pitchfork: a sublime iteration of desert blues that’s both authentic and ambitious.

William Tyler is een 35-jarige gitarist en componist uit Nashville, Tenessee en het is dan ook niet raar dat zijn muzikale roots in de country en de folk liggen. Hij stond al op het podium met Lambchop, The Silver Jews en Bonnie Prince Billy, en hij maakte de afgelopen jaren ook al twee soloplaten.

Modern Country is Tyler’s derde en recentste soloalbum, en ook nu is de plaat geheel instrumentaal en laat hij vooral de gitaar spelen. Het is een verzameling van liedjes over het veranderende Amerika dat hij zag tijdens roadtrips door het uitgestrekte land.

Praktisch

zaterdag 29 oktober 2016

deuren: 19u30

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid