do.22.decTurbinezaal

Brassologie | Ketters onder de Maan

Hommage à Brassens | Wannes Leeft!

Uit liefde voor de muziek van deze twee muzikale grootheden van het “chanson” brengt De Centrale samen met een bont gezelschap van fijne artiesten een muzikale hommage aan Wannes Van de Velde (1937-2008) en Georges Brassens (1921-1981).
Dree Peremans leidt in en komt ook halfweg nog eens tussen.  In 2016 verscheen zijn boek “Wannes. Hier is hem terug” bij uitgeverij EPO.  Een absolute Wanneskenner dus, die uiteraard ook wel wat zinnigs te vertellen heeft over die andere muzikale dwarsligger, Georges Brassens.

HOMMAGE à BRASSENS
Koen De Cauter Quartet

Voor Koen De Cauter en zijn zonen hoort Georges Brassens thuis in de wereld van die andere groten zoals Django Reinhardt, Bach en Louis Armstrong.  Samen met Django Reinhardt vormt hij zowat de belangrijkste invloed van het familieorkest van de familie De Cauter.  Koen De Cauter bracht reeds 4 cd’s uit met vertolkingen van deze grote Franse chansonnier waaruit men duidelijk kan zien dat Koen een meer dan speciale band heeft met Brassens.
Er zijn er weinig die zich Brassens kunnen aanmeten en toch zo zichzelf kunnen blijven zoals Koen dat doet. De keuze van de nummers zijn dan ook niet de bekendste ‘hits’ maar wel een persoonlijke selectie van liederen die hem zowel tekstueel als muzikaal liggen.
Ritmegitarist Waso, contrabassist Dajo en klarinetist/gitarist Myrddin zijn met muziek opgegroeid. Deze drie rasmuzikanten staan na zo'n 25 jaar (veelal gedeelde) podiumervaring stevig in hun muzikale schoenen.
Ze speelden met en bij teveel artiesten – zowel live als op opnames - om op te noemen en leven tot het diepst van hun zijn muziek – of het nu jazz, flamenco, chanson of iets anders is.
Multi-instrumentalist Koen De Cauter in het kort voorstellen is geen evidente zaak: 40 jaar op de planken, vele opnames, richtte in ’75 het befaamde Waso Quartet op wat zorgde voor de heropleving van de Hot-Club muziek, projecten en opnames rond Guido Gezelle, Brassens, Sydney Bechet, de Manouches, Wannes Van de Velde, New-Orleans Jazz, Musette, Hongaarse zigeunermuziek, Zuid-Amerikaanse muziek… en uiteraard Georges Brassens.
Koen De Cauter: zang & gitaar | Waso De Cauter: gitaar | Dajo De Cauter: contrabas | Myrddin De Cauter: klarinet
 

WANNES LEEFT!
Jan De Smet, Hans Mortelmans, Koen De Cauter & vrienden van Wannes

Nadat hij eerder de muziek van de Amerikaanse folklegendes “Woody Guthrie” en “Pete Seeger” op de planken van de Vlaamse podia bracht, brengt muzikale duizendpoot Jan De Smet nu de liederen van die andere legende “Wannes Van de Velde” tot leven. De Antwerpse volkszanger mag dan in 2008 wel het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld; zijn muziek is nog bijlange niet vergeten.
“Wannes Van de Velde is in Vlaanderen met weinig andere mensen te vergelijken, omdat hij ook een zeer geëngageerde pen had”, vertelt Jan De Smet. “Hij was zowat de stem van een generatie die door middel van chansons en liederen in heel scherpe bewoordingen heel veel misstanden aanklaagde, maar anderzijds ook heel poëtische mijmeringen kon neerschrijven over het leven zelf.”
Wannesliefhebber en fan van het eerste uur Jan De Smet verzamelde 7 gelijkgestemde muzikale zielen rond zich – onder wie niemand minder dan Hans Mortelmans en Koen De Cauter naast verschillende muzikanten uit de begeleidingsband van Wannes Van de Velde zelf – voor een pakkende muzikale ode aan de Antwerpse volkszanger onder de passende titel “Wannes Van de Velde leeft!”
Het is de herneming van een concert dat ze twee jaar geleden al eens speelden op “Boterhammen in het Park”, “de Gentse Feesten” en het “folkfestival van Dranouter” én een paar maanden terug met overdonderend succes op het ManiFiesta Festival in Bredene.
Jan De Smet: accordeon & zang | Hans Mortelmans: gitaar & zang | Koen De Cauter: sopraansax & zang | Bernard Van Lent: accordeon & zang | Walter Poppeliers: bas & zang | Kevin Van Staeyen: viool & zang | Marc Hauman: zang | Anne Heynen: viool

Praktisch

donderdag 22 december 2016

19:00 deuren
19:30 Dree Peremans over Brassens
20:00 Hommage à Brassens (Koen De Cauter Quartet)
(20:45 PAUZE)
21:00 Dree Peremans over Wannes
21:30 Wannes Leeft! (Jan De Smet, Hans Mortelmans, Koen De Cauter en ...)
22:30 EINDE - FIN

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz