vr.11.novTurbinezaal

Café Aman İstanbul (İstanbul Ekspres)

Fasl'ı Rembetiko (fasılavond met mezze, rakı en ouzo)

Op dit fasılconcert geniet je van heerlijke mez(z)e, rakı en ouzo. Oftewel Turkse en Griekse hapjes en dranken. De plaatsen zijn beperkt, dus reserveer tijdig.
Griekenland en Anatolië kennen een schat aan ‘rebetika’; liederen die zijn ontstaan uit de onderbuik, doorheen de jaren gegroeid tot gemeengoed. Je hoorde ze in heel het Ottomaanse Rijk in historische ‘Café Ammans’. De vrolijke bende van Café Aman brengt deze sfeer van de stamkroegen opnieuw tot leven.
Zangers Stelios Berberis en Pelin Suer richten Café Aman İstanbul in 2009 op. Ze grijpen terug naar die creatieve en culturele smeltkroes van weleer. Later vergezelt ook bouzouki-speler Dimitris Lappas uit Thessaloniki de groep, wat leidt tot hun eerste album Fasl'ı- Rembetiko (2012).

STYLIANOS BERMPERIS zang
PELİN SUER BERBER zang
EMMANOUIL KOTTOROS viool
GEORGIOS MARINAKIS buzuki, cura, baglama
İOANNIS POURNARAS gitaar
AYDIN ÇIRACIOĞLU accordeon
İZZET KIZIL percussie
PETROS MASTOROS dans
CHRYSOSKONA FOURTOUNI dans

Zelfs vandaag, ondanks de maatschappelijke spanningen in de Turkse samenleving, weerklinkt in de straten van Istanbul tot in de ochtendlijke uren muziek. Turkse pop en rock wisselen af met oriëntaalse jazz, terwijl wat verder feestelijke balkan door de boxen knalt. Voor het derde jaar op rij brengen de Handelsbeurs en De Centrale die muzikale broeihaard naar Gent. Geef je over aan de oosterse melodieën, de Ottomaanse charme en het Anatolische feest tijdens Istanbul Ekspres.
Deze editie krijgen Turkse muzikanten gezelschap van Griekse vrienden. In de geschiedenisboeken gaan de culturele banden tussen deze twee gemeenschappen eeuwen terug. Dat heeft ook weerslag op hun muziek. Istanbul Ekspres 2016 gaat op zoek naar de verschillende verschijningsvormen van die rijke Grieks-Turkse connectie.

Praktisch

vrijdag 11 november 2016

Officiële openingsreceptie: 19u00

Aanvang concert: 20u00

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid