do.08.sepTurbinezaal

CAMINOS . Juan Gómez ‘Chicuelo’, Karen Lugo, Martín Meléndez & David Gómez

YUSTE GENT FLAMENCO #3

Picture by Josep Echaburu

Caminos is het nieuwe project van gitarist Juan Gómez 'Chicuelo'. Het omvat tango's, alegrías, bulerías en granaínas. Met een ongebruikelijke bezetting opent het nieuwe klankwegen in de flamenco.  De pure toets van ‘Chicuelo’, de delicate drums van David Gómez en de virtuoze cello van Martín Meléndez stuwen danseres Karen Lugo naar haar beste niveau. Zij genereert op haar beurt nieuwe vormen door te dansen op het zachtste gefluister.  Het repertoire van Caminos bestaat uit verhalen met flamencoritmes, zonder cante, palma’s of cajón.  Cello en drums transformeren alegrías en bulerías tot een innig slaapliedje of subliem eerbetoon aan Django.

Juan Gómez 'Chicuelo' is een van de belangrijkste gitaristen van de hedendaagse flamencoscene, en tegelijkertijd een van de meest productieve en interessantste componisten van zijn generatie.   De Catalaan weeft verschillende muzikale werelden subtiel aan elkaar tot een eigen muzikaal universum, en ontpopte zich tot één van de belangrijkste vernieuwers van ‘el toque moderno’, de moderne flamencogitaar.  Samen met zangers als Duquende en Miguel Poveda, wiens vaste begeleider hij is, bewijst Chicuelo dat Catalonië naast Andalucía een belangrijk flamencogebied is geworden.

Hij begeleidde o.a. Enrique Morente, Miguel Poveda, Duquende, Mayte Martín, Rancapino, Chano Lobato, José Mercé, El Cigala, Potito en Carmen Linares en werkte ook samen met jazzmuzikanten Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell en Raynald Colom én ook met de klassieke pianiste Maria Joâo Pires.

De uit Mexico afkomstige maar in Spanje wonende Karen Lugo heeft haar leven gewijd aan flamenco. Ze staat bekend om haar creativiteit, kunstzinnigheid en techniek. Ze was te zien in de film Flamenco, Flamenco van Carlos Saura en treedt regelmatig op met de meest gerenomeerde ensembles.  Ze werkte o.a. samen met Alicia Carrasco en José Manuel León in de productie Mujer_Klórica.  Dit project, waarin vrouwenrechten centraal staan, stond trouwens in De Centrale in juni 2017.  Het wordt dus een weerzien waar we extra naar uikijken!

Juan Gómez ‘Chicuelo’. Gitaar, Karen Lugo . dans, Martín Meléndez . cello & David Gómez . percussie

In samenwerking met vzw La Barraca 

Praktisch

donderdag 08 september 2022

deuren 19:30
concert 20:00

vvk: € 17
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 14
adk: € 20
kansentarief: € 4

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


HELENA & PABLO CASELLA


ME YE JAM #1 . Powered by Joram Kundé Boumkwo


BABA ZULA IN CONCERT