zo.18.decTurbinezaal

DERYA TÜRKAN & SOKRATIS SINOPOULOS

Soundplaces . İstanbul kemençesi meets Politiki lyra

Derya Türkan en Sokratis Sinopoulos leerden elkaar kennen toen ze nog tieners waren. Drie decennia later zijn de twee vrienden zonder enige twijfel de meest toonaangevende muzikanten die de peervormige Turkse of Griekse (schoot)vedel bespelen. Derya Türkan speelt İstanbul kemençesi (klassieke kemençe van Istanbul) en Sokratis speelt politiki lyra (geen politieke lyra, maar lyra van ‘de Stad’, Istanbul dus, vroeger Constantinopel). Maar eigenlijk gaat het hier gewoon over hetzelfde instrument. (*)

Derya en Sokratis namen samen twee albums op, onder de toepasselijke naam ‘Letter from Istanbul’. Maar ook afzonderlijk maakten ze naam en faam op dit bijzondere instrument, in Turkije, Griekenland en de rest van de wereld.

Met hun laatste album Soundplaces (Seyir Muzik, 2020) creëerde het duo een interactief verhaal van hun fysieke en innerlijke reizen. Het werd een bijzonder creatieve dialoog tussen twee muzikale meesters. Ze (her)ontdekken de klanken van de muzikale tradities waar ze van houden in relatie tot enkele markante plekken die ze in hun leven bezochten. Ze vertrekken vanuit Istanbul, naar het eiland Mytilini en de stad İzmir (het vroegere Smyrna en bakermat van de rebetiko). Van daaruit reizen ze verder naar de Cycladen en Konya (thuisbasis van de Mevleviderwisjen) om ten slotte te eindigen in Erdek, aan de Zee van Marmara.

Wie zin heeft om mee te reizen met deze muzikale avonturiers moet deze avond in De Centrale zijn!

(*) Voor meer info over de politiki lyra kan je o.a. op de website Skopos.be terecht.

 

Praktisch

zondag 18 december 2022

deuren 19:30
concert 20:00

vvk: € 13
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 10
adk: € 16
kansentarief: € 3,20

TICKETS

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24


SOURAKATA & KADIDJA (5+)