do.20.janTurbinezaal

DocAfrika | Cowherds of the Savannah + Buddha in Africa

sterke documentaires van&over Afrika (#AFF21)

COWHERDS OF THE SAVANNAH
België, Oeganda, 2021
Regisseur: Mark Michel (ism Dodoth Agro-pastoral Development Organization (DADO))
Engels gesproken

De Karamojong zijn herders in het Noord-Oosten van Oeganda en hoeders van hun landschap. Op vele manieren dragen ze bij tot de instandhouding van ecosystemen en tot de voedselzekerheid van miljoenen mensen. Hun ingenieuze technieken en strategieën zijn in de loop der eeuwen ontwikkeld en beproefd en houden de natuur in stand in plaats van haar te vernietigen. Het wordt tijd dat we hen gaan waarderen en hun inheemse kennis en duurzame levensstijl in stand houden. Hun eeuwenoude manier van leven kan ons immers de weg wijzen naar een ecologische toekomst.

BUDDHA IN AFRICA
Zuid-Afrika, Malawi, Zweden, 201
Regisseur: Nicole Schafer
Chinees, Chichewa & Engels gesproken / Engels ondertiteld

Enock Alu, opgegroeid in een boeddhistisch weeshuis in Malawi, worstelt om zijn culturele identiteit te behouden. Ooit was het zijn grote droom om net als Jet Li een meester in de krijgskunst te worden. Nu zit hij in zijn laatste schooljaar en moet hij een keuze maken: opnieuw verbinding zoeken met zijn Afrikaanse cultuur en taal of vijf jaar gaan studeren in Taiwan. Schafer’s documentaire roept vragen op over culturele indoctrinatie en de prijs van liefdadigheid. De film biedt een unieke kijk op ‘de zachte kracht’ van China in Afrika, die sterke gelijkenissen vertoont met de invloed van christelijke missieposten tijdens de koloniale periode.

Van november 2021 tot en met januari 2022  vertoont Afrika Filmfestival elke maand spraakmakende documentaires in De Centrale. Zo wil Afrika Filmfestival het publiek laten kennis maken met het groeiend aantal sterke documentaires dat de laatste jaren gemaakt wordt, van en over Afrika. De DocAfrika films zijn niet alleen artistiek kwaliteitsvol, maar behandelen bovendien ook zeer actuele en relevante maatschappelijke onderwerpen, en bieden het publiek een inkijk in specifieke problematieken waarmee sommige landen en gemeenschappen in Afrika te kampen hebben.

DocAfrika (Afrika Filmfestival Gent) wordt georganiseerd in samenwerking met Africalia, Gents Afrika Platform en Universiteit Gent, AFAM (Les Femmes Africaines Motivées à Gent), Hourra Burkina Faso, Senegal Bantamba, S-eau-S Sahel, WomenUp, Kouma@Link & AFF (Leuven).

Praktisch

donderdag 20 januari 2022

deuren 19:30
Start 20:00

Kortfilm: Cowherds of the Savannah (25')
Hoofdfilm: Buddha in Africa (90')

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


KAPOW presents Anthea & Cobus


Trio Charneux Leleux Puma


Young Curators Program . European Jazz Conference 2024