wo.04.novTurbinezaal

DocAfrika | Machini + Makala*

AFGELAST #CORONA

Een reeks van sterke documentaires van en over Afrika in het kader van het Afrika Filmfestival Gent (#AFF20)

MACHINI (Kortfilm)
Democratische Republiek Congo/België, 2019 (10 min.)
Regisseur: Frank Mukunday, Tétshim

Een stop-motionfilm over de invloed van de mijnontginning op de stad Lubumbashi en over de vervuiling en de vernietiging van de mens door de mens. De personages, gemaakt uit steen en recuperatiemateriaal, komen wonderlijk tot leven in met krijt getekende decors.

---

MAKALA (Hoofdfilm)
Democratische Republiek Congo/Frankrijk, 2017 (96 min.)
Regisseur: Emmanuel Gras
Gesproken Swahili; ondertiteld Engels

In een afgelegen Congolees dorp werkt de jonge Kabwita hard om zijn gezin een betere toekomst te bieden. Dagenlang kapt hij bomen om houtskool te maken die hij in de stad kan verkopen, vijftig kilometer verderop. Hij kan de stad enkel lopend bereiken, over stoffige heuvels en gevaarlijke wegen, met de stapel loodzware kolenzakken op zijn fiets gebonden. De tocht lijkt oneindig lang te duren omwille van de kalm observerende stijl van Makala, waarbij Emmanuel Gras zijn camera continu dicht op de huid van zijn hoofdpersoon houdt, resulterend in een pijnlijk eerlijke weergave van de realiteit. De film werd bekroond met de Grote Prijs Nespresso (Cannes 2017).

DocAfrika (Afrika Filmfestival Gent) wordt georganiseerd in samenwerking met Gents Afrika Platform en Universiteit Gent, Senegal Bantamba, WomenUp, Kouma@Link & AFF Leuven.

Praktisch

woensdag 04 november 2020

deuren 19:00
Start 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid