do.25.novTurbinezaal

DocAfrika | Machini + Makala

sterke documentaires van&over Afrika (#AFF21)

MACINI
Democratische Republiek Congo/België, 2019
Regisseur(s): Tétshim en Frank Mukunday

Een stop-motionfilm over de invloed van de mijnontginning op de stad Lubumbashi en over de vervuiling en de vernietiging van de mens door de mens. De personages, gemaakt uit steen en recuperatiemateriaal, komen wonderlijk tot leven in met krijt getekende decors.

MAKALA
Democratische Republiek Congo/Frankrijk, 2017
Regisseur: Emmanuel Gras
Swahili / Engels ondertiteld

In een afgelegen Congolees dorp werkt de jonge Kabwita hard om zijn gezin een betere toekomst te bieden. Dagenlang kapt hij bomen om houtskool te maken die hij in de stad kan verkopen, vijftig kilometer verderop. Hij kan de stad enkel lopend bereiken, over stoffige heuvels en gevaarlijke wegen, met de stapel loodzware kolenzakken op zijn fiets gebonden. De tocht lijkt oneindig lang te duren omwille van de kalm observerende stijl van Makala, waarbij Emmanuel Gras zijn camera continu dicht op de huid van zijn hoofdpersoon houdt, resulterend in een pijnlijk eerlijke weergave van de realiteit. De film werd bekroond met de Grote Prijs Nespresso (Cannes 2017).

Van november 2021 tot en met januari 2022  vertoont Afrika Filmfestival elke maand spraakmakende documentaires in De Centrale. Zo wil Afrika Filmfestival het publiek laten kennis maken met het groeiend aantal sterke documentaires dat de laatste jaren gemaakt wordt, van en over Afrika. De DocAfrika films zijn niet alleen artistiek kwaliteitsvol, maar behandelen bovendien ook zeer actuele en relevante maatschappelijke onderwerpen, en bieden het publiek een inkijk in specifieke problematieken waarmee sommige landen en gemeenschappen in Afrika te kampen hebben. 

DocAfrika (Afrika Filmfestival Gent) wordt georganiseerd in samenwerking met Africalia, Gents Afrika Platform en Universiteit Gent, AFAM (Les Femmes Africaines Motivées à Gent), Hourra Burkina Faso, Senegal Bantamba, S-eau-S Sahel, WomenUp, Kouma@Link & AFF (Leuven).

Praktisch

donderdag 25 november 2021

deuren 19:30
Start 20:00

Kortfilm: Machini (10')
Hoofdfilm: Makala (96')

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO