di.15.janKelderzaal

EEN AVOND MET NÂZIM HIKMET

POËZIE & MUZIEK

Nâzım Hikmet (Thessaloniki 1902 – Moskou 1963) was een Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en memoiresschrijver. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste dichters van de 20e eeuw.

Gedichten voorgedragen door:
– Zafer Diper & Nazan Diper (muzikale begeleiding Mustafa Avsar & Taner Biçer) (Turks)
– Johan De Vos & Nerkiz Sahin(muzikale begeleiding van Wim De Winter) (Nederlands)

Nâzim Hikmet was een Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en memoireschrijver die in Turkije wordt gezien als de eerste en belangrijkste hedendaagse Turkse dichter en wordt wereldwijd gezien als een van de grootste internationale dichters van de 20e eeuw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begint hij in Istanbul gedichten te schrijven. De bezetting van Istanbul door de geallieerden markeert hem en later sluit hij zich aan bij een verzetsbeweging. Hij studeert politieke economie aan de Universiteit en moet omwille van zijn communistische gedachtegoed uit Turkije vluchten. In 1928 keert hij terug en wordt in 1938 opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar; zijn boeken zouden aanzetten tot ongehoorzaamheid en rebellie. In gevangenschap zal hij zijn belangrijkste werk, m.n. "Mensenlandschappen" schrijven. In 1950 komt hij eindelijk vrij en vlucht naar de Sovjet-Unie. Hij sterft er in 1963 en hij wordt in Moskou begraven.

Op 25 juni 1951 werd zijn Turks staatsburgerschap afgenomen door de Turkse staat. Pas 58 jaar later, op 5 januari 2009, werd hij - postuum uiteraard - opnieuw Turks staatsburger.

Praktisch

dinsdag 15 januari 2019

deuren 19:30
start 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz