ma.01.novTurbinezaal

El Altar

Dialoog tussen muziek, poëzie en dans & de dood

El Altar is een een dialoog tussen muziek, poëzie en dans naar aanleiding van de vMexicaanse Dag van de Doden, met opgetuigde altaren en geurige, fleurige offerandes.
El Altar is een muzikale trip op een fusie van precortesiaanse elementen met instrumenten uit oude Mexicaanse culturen (Azteca, Maya, Olmeca, ...), dans en poëzie van de Azteken en (westerse) jazz.

Deze altaarvoorstelling wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Coronapandemie.

Team El Altar

Luiz Márquez > concept, ethnic instruments, saxophones & harp
Osiris Quetzalpapalotl >  dance & vocals 
Carlos Cachi Acosta > percussion
Kristel Stefens > poems (dutch)
Sofia Díaz > vocals
Eduardo Vega >  guitars
Katlheen Vandenhoudt > vocals & guitar
Jasper Dekind > guitar
Xólotl Martinez > voice & poems (aztec)
Pol Segers > sound designer
Lies Demeyer >  photography
Américo Piñanez  : sculptures
Daithi Rua > image designer
Jan De Meyer >  graphic designer
Alex Debruycker >  presenter

Luiz Marquez zelf over El Altar

“Ik presenteer al meer dan vijfentwintig jaar mijn aanbod aan het Belgische publiek in een aantal ruimtes. (Kathedralen, kerken, begraafplaatsen, speciale plaatsen en enkele culturele centra). Het begon allemaal met het idee om te tonen hoe wij in Mexico de Dood vieren, een zeer belangrijk concept binnen de vele tradities die nog steeds levendig zijn in mijn geboorteland. Ik ben opgegroeid in deze tradities en het offeren van altaren maakt deel uit van mijn opleiding als mens.
Het offer dat ik breng is elk jaar anders en dit is een kunstoffer, omdat het opgedragen wordt aan mijn dierbaren die al gevorderd zijn naar de dimensie waarin zij op de een of andere manier verder bestaan na de dood. Mijn Grootmoeder, Grootvader, mijn mooie Moeder, zij allen wisten kunst te waarderen, zij waren landmensen met liefde en respect voor kunstzinnige uitingen. Hiervoor probeer ik verschillende disciplines te verbinden zoals muziek, dans, beeldende kunst, poëzie. Altijd nodig ik verschillende artiesten uit die geïnteresseerd zijn om mee te werken aan dit concept zodat we met hun visie diegenen die zijn heengegaan kunnen prijzen en opdat we ze met liefde en herinnering meenemen om ons te vergezellen om hun feest te vieren in een sfeer van respect en mystiek!
Dit is zeer belangrijk!  Sinds de laatste jaren hebben zich groepen respectloze handelaars verspreid die deze gevoelige traditie veranderen in een goedkope show zoals het  Amerikaanse Halloween, zonder enig respect of kennis van het concept.  Het is triest dat ze alleen indruk proberen te maken door het exotische te kerven zonder enige diepgang in het onderwerp. De dood is geen spel, het is een mysterie, het is een waarheid en verdient veel respect!
In ons aanbod zullen we de elementen van de traditie beschrijven. Iets belangrijks om te begrijpen. Welkom, u zult er geen spijt van krijgen.”

 

Praktisch

maandag 01 november 2021

Deuren 19:30
Concert 20:00

Opgelet, voor dit event enkel toegang met Covid Safe Ticket.

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid