za.14.janTurbinezaal

Fapy Lafertin & Guests (BE/NL/SK)

Djangofolllies 2017

Onder de artiestieke leiding van Fapy Lafertin en Martin Balogh brengen Slowaakse Roma en bekende Sint-muzikanten Django-nummers in verschillende muziekstijlen.  Invloeden uit de Balkan, de Spaanse rumba en de Hongaarse cardas passeren de revue.

Line up: Fapy Lafertin (guitar), Martin Balogh (accordion, piano), Stefan Godla (double bass, vocals), Robert Mihalik (guitar, vocals) en Jozef Holub (guitar, vocals).

Fapy Lafertin is ontgetwijfeld een van de belangrijkste en ‘puurste’ vertegenwoordigers van de Django stijl. Deze virtuoos groeide op in een zeer muzikale zigeunergemeenschap. Hij bespeelde als kind verschillende instrumenten alvorens hij uiteindelijk voor de gitaar koos als zijn belangrijkste expressiemiddel. Ook Lafertin werd al snel een fervent aanhanger van de muziek van Django Reinhardt. Hij speelde in verschillende (eigen) formaties waaronder het waso Quartet.  Later lanceerde hij zich solo en toerde in verschillende Europese landen. Ook in Amerika werd zijn talent snel opgemerkt. Hij speelde met vele grote Amerikaanse jazzmuzikanten waaronder Charlie Byrd, Scott Hamilton, Al Casey, Milt Hinton en Benny Waters. Technisch is Lafertin buitengewoon begaafd. Dit en de grote waardering voor de melodische inhoud van zijn repertoire maken zijn muziek fascinerend. Zijn besluit om de stijl van Django Reinhardt te volgen heeft deze fantastische muzikant niet in het verleden opgesloten. Integendeel, Fapy Lafertin brengt volmaakt hedendaagse gevoeligheden in Django’s muziek.

“Django heeft iets gedaan wat maar weinigen kunnen. Hij was zo groot dat hij op zijn eentje een muziekgenre (Hot-Club Jazz of Gypsy swing) heeft doen ontstaan. Hij was een virtuoos gitarist met een groots gevoel voor lyrisme, evenwicht en structuur. Hij nam elementen uit de toen bestaande jazz, musette en zigeunermuziek en hersmeedde dit op een zo overtuigende originele en tijdloze manier dat men werkelijk van genie kan spreken. Hij geldt als één van de belangrijkste muziekhervormers uit de 20ste eeuw.”
(Waso De Cauter)

De vzw ‘De Vrienden Van Brosella’ is dus voor de 23ste keer de initiatiefnemer van een zeldzaam ‘verjaardagsfeest’ van de geboorte van Django Reinhardt, gecoproduceerd met ‘Les Riches Claires’. Het festival vindt plaats op 29 verschillende locaties, waaronder De Centrale.

Praktisch

zaterdag 14 januari 2017

Deuren: 19u30
Aanvang concert: 20u00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO