wo.14.febTurbinezaal

FASTIVAL #03

Panelgesprek ‘Vasten in de Christelijke traditie(s)’

Panelgesprek over ‘vasten’ in verschillende religies, vandaag de Christelijke traditie(s)

Met Luc van Looy (bisschop), Ira Goldberg (rabbijn) en  Ahmed Azzouz (inspecteur islamitische godsdienst).  

Moderator Jonas Slaats.

Vasten is een praktijk die in verschillende religies beoefend wordt. Zowel het jodendom, het christendom, de islam, het bahá'í-geloof, het hindoeïsme als het boeddhisme kennen vastenrituelen. 

De katholieke vastentijd begint op Aswoensdag en dient ter voorbereiding op het Paasfeest. Deze zogenoemde veertigdagentijd is een periode van bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk.  Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd), wordt er traditioneel niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode, waardoor men op veertig dagen uitkomt.

Het vasten kent binnen de christelijke traditie een rijke schakering aan gewoonten. De Katholieke Kerk kent zowel het vasten in eigenlijke zin (d.i. slechts één volle maaltijd per dag) als de onthouding (d.i. het verbod om vlees te eten op bepaalde dagen). De Kerk heeft in de loop der eeuwen de regels omtrent het vasten iets versoepeld en heeft ook alternatieve vormen van vasten en onthouding voorgesteld, zoals liefdadigheidswerken en oefeningen van vroomheid geheel of gedeeltelijk in de plaats te stellen van vasten en onthouding. Zo onthouden velen zich van een bepaalde luxe of gewoonte, zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol nuttigen. Vaak wordt geld dat zo wordt uitgespaard, bestemd voor een goed doel.

Concert achteraf met 3VIOLIN 3OS ft. Klemen Bračko trio, Bojan Cvetrežnik Trio & Barja Drnovšek trio of m.a.w. 3 viool trio’s voor de prijs van één, afkomstig uit Slovenië.  >>>Meer info 

Co-org. VOEM vzw & ORBIT vzw

Praktisch

woensdag 14 februari 2018

deuren 19:30

panelgesprek 20:00

(concert 21:00)

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz