za.04.mrtDe Centrale

FIDDLERS ON THE MOVE #02 I DAG 4

A Folk Violin project | 5 dagen in het teken van de folkviool

Met Fiddlers on the Move #02 brengt violist Wouter Vandenabeele voor de tweede maal enkele klinkende namen samen voor een unieke 5-daagse vol workshops en concerten waarin de viool telkens de hoofdrol speelt.

De erg diverse muziekstijlen die opnieuw aan bod komen, tonen aan dat traditionele vioolmuziek veel meer is dan klassieke Westerse composities.

CONCERTEN
20:00 Elias Bachoura & Shalan Alhamwy (*)
21:30 Duo Marin & Roswall
23:30 Grote Viooljam in het Muzikantenhuis (Dampoortstraat 50)

WORKSHOPS 10:00 - 17:00

  • Elias Bachoura | Introductie tot Maqam en Taxim
    Alle instrumenten
  • Mia Marin | Zweedse muziek (Dag 2)
    Half-gevorderden & gevorderden
  • Michalis Kouloumis | Griekse en Ottomaanse muziek (Dag 2)
    Half-gevorderden & gevorderden (max. 15 pers.)


(*) en niet op 03.03 zoals eerst aangekondigd

Elias Bachoura & Shalan Alhamwy

Elias Bachoura is een Belgisch-Syrische componist en oed-speler.  Hij studeerde oed aan het Conservatorium van Damascus bij gerenomeerde leraren als Askar Alikabirof en Munir Bashir.  In België studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn dubbele muzikale kennis, Oosters en Westers, maken hem tot een bijzonder kritisch en aandachtig muzikant die intelligentie aan gevoel koppelt.  Violist en componist Shalan Alhamwy werd geboren in Homs, Syrië. Hij studeerde aan het Conservatorium van Damascus. Momenteel woont en werkt hij in België en speelt bij o.a. Gent Folk Violin Project, Olla Vogala, The Syrian Expat Ensemble en The Orchestra of Syrian Musicians.

Duo Marin & Roswall

Vanavond maken we kennis met twee van de meest briljante sterren van de  Zweedse (traditionele) muziek! Mia Marin en Niklas Roswall speelden samen bij verschillende bands en namen deel aan heel wat (inter)nationale projecten.  Maar dit optreden als duo is een wereldpremière. Verwacht je aan Zweedse traditionele muziek en originele composities gespeeld met vaardigheid, vreugde en die enigszins zware groove uit het hoge Noorden.

Mia Marin (afkomstig uit Värmland in het westen van Zweden) is geen onbekende voor de Belgische ‘fiddlers’.  Deze gerespecteerde muzikante/docente binnen de Zweedse traditionele muziekscene toert bijna voortdurend de wereld rond in het gezelschap van haar 5-snarige viool (solo of met o.a. de bands MP3,  NID en Lena Willemark's "Blåferdi”).

Niklas Roswall komt uit Skåne in het zuiden van Zweden. Hij is een van de meest vooraanstaande beoefenaars van de nyckelharpa. Hij geeft concerten en workshops en reist zowel als solist als met verschillende bands (o.a. Ahlberg, Ek & Roswall, The Nyckelharporchestra) de wereld rond.