do.02.meiTurbinezaal

Hiraeth. /Wouter Vandenabeele

Op zoek naar meridionale muzikale melancholie

Applaus!

In de zomer van 2022 reisde violist en componist Wouter Vandenabeele naar de Balkan, Griekenland, Zuid-Italië, Catalonië, Andalusië en Galicië, op zoek naar de melancholische ziel in muziek. Gedurende drie maanden werden banden gesmeed met lokale muzikanten en minderheidsgroepen.
Melancholie verbindt mensen door de eeuwen en culturen heen. Het is ambivalent: verdriet vergezeld van troost of hoop, pijn vergezeld van schoonheid of vreugde. Met Hiraeth meanderen we tussen de klankkleuren van de melancholie die vooral in de Zuid-Europese muziekculturen te horen zijn (Saudade, Flamencoblues, Balkanmuziek, … ). Een bitterzoet hoopvol verlangen naar wat afwezig is en nooit volledig aanwezig kan zijn.

Line-up
Livia Giaffreda. tamboerello & zang (Puglia, IT)
Francesca Manoccio . zang (Arbëreshë (IT)
Carmen Fernández . zang (Andalucia, ES)
Katerina Douka . zang (GR)
Polis Efraimidis . lier & zang (Pontic, GR)
Bojan Cvetrežnik . viool & mandoline (SLO)
Barja Drnovšek . viool (SLO)
Laura Cortese . viool & zang (VSA)
Bert Ruymbeek . accordeon (B)
Jan Debrabandere . gitaar (B)
Alexander Gavilán . gitaar (B)
Wouter Vandenabeele . viool (B)

Biografie Wouter Vandenabeele

Wouter Vandenabeele was in zijn muzikale beginjaren actief als muzikant bij de folkgroep Ambrozijn, een groep die mee aan de basis lag van de folkrevival van de jaren ‘90. Hij werkte zich verder op als componist, arrangeur en artistiek leider van diverse groepen en projecten. Hij werkte ook voor theater en schreef filmmuziek.

Zo stichtte hij het wereldorkest Olla Vogala dat onder zijn leiding een unieke plaats veroverde in het Vlaamse muzieklandschap. Met zijn Chansons- reeks (Chanson sans paroles, Chansons pour la fin d’un jour,  Chansons pour le temps qui reste en Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler) laat hij zijn meer intieme en ingetogen kant horen. Als muzikanten bij de groepen, Tamala en Liqa vertelt hij wederom een eigen verhaal waar hij ontmoetingen met andere culturen en genres nooit uitsluit.

In de zomer van 2022 reisde violist en componist Wouter Vandenabeele doorheen de Balkan & het mediterraanse zeegebied: 10 landen, 92 dagen en 11.927 kilometer met het project Hiraeth.
Een reis die werd afgesloten met concerten in de herfst van 2022 en vervolgd wordt met enkele festivalconcerten in de zomer van 2023 en een tournee in de Vlaamse culturele centra in de lente van 2024.
 
Andere opmerkelijke projecten die hij realiseerde zijn het prestigieuze Hadzidakis- project (opener van de Olympische Spelen 2004 in Athene), het Marokkaans- Vlaams project Brared Ataï en Zuiderwind, een project met Afrikaanse muzikanten. Hij speelde concerten van Taiwan over Libanon tot in Brazilië.

Praktisch

donderdag 02 mei 2024

deuren . 19:30
concert . 20:00

vvk: € 15
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 12
adk: € 18
UitPas kansentarief: € 3,60

Dit concert maakt deel uit van het cultuurprogramma Applaus! 
Mensen met wat meer trakteren mensen met wat minder. 

Uitgesteld ticket
schenken of gebruiken

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


HELENA & PABLO CASELLA


ME YE JAM #1 . Powered by Joram Kundé Boumkwo


BABA ZULA IN CONCERT