vr.21.augENTR

Hot Summer: ZAGROS (VOLZET)

Film Fest presenteert

Openlucht Hot Summer-vertoning in jouw Gentse wijk: ZAGROS aan De Centrale (luifel naast ENTR)

Van 21 tot en met 29 augustus organiseert Film Fest Gent gratis openlucht filmvertoningen in vier wijken in de Gentse binnen- en buitenstad. Deze voorstellingen lopen in het kader van 'Hot Summer'. De vertoning van Zagros (2017) vindt plaats onder de luifel van ENTR (aan De Centrale) op vrijdag 21 augustus en zal worden ingeleid door regisseur Sahim Omar Kalifa.

Met Zagros waagde de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa zich in 2017 aan een langspeeldebuut. Dat hij daarmee als eerste Belg ooit de Grand Prix in ontvangst mocht nemen op de 45ste editie van Film Fest Gent, hoeft in principe niet te verbazen. Zonder ijdele franjes brengt Kalifa doorheen de lens van cameraman Ruben Impens, de prangende kroniek van een door jaloezie getormenteerde schaapherder uit Koerdistan (Feyyaz Duman), die zijn vrouw Havin (Halima Ilter) achterna vlucht tot hartje Brussel, naar het zilveren scherm. Hartelijk gaat het er echter allerminst aan toe en wanneer de culturele dichotomieën gestaag een muur metselen tussen het gegeselde koppel, barst de bom.

Zagros is een internationale coproductie, verteld vanuit een persoonlijk verwantschap van de regisseur, die zich net zoals zijn hoofdpersonage, noodgedwongen aan mensensmokkelaars moest overgeven om de erbarmelijke oversteek van Koerdistan naar een niet altijd even genaakbaar België te doorstaan. Toch is dit geen autobiografische arthouse en ondanks de prominent aanwezige thematiek, vervalt Kalifa geenszins in een mistroostig mijmeren over het diasporische zijn. De film blinkt net uit in de efficiënte manier waarop een spanningsboog wordt opgezet, de aandrang waarmee de kijker bij zijn nekvel wordt genomen en de universaliteit van zijn hoofdpersonage die eigenlijk niks liever wil dan schaapachtig zijn gezin graag zien. Laat je dus op 21 augustus meeslepen door Zagros, waar culturele vervreemding en valselijke beschuldigingen de bron vormen van intrige.

Veiligheid staat uiteraard nog steeds centraal en om dit allemaal coronaproof te laten verlopen, geven we nog een overzicht van de verdere praktische info:
• Vergeet uw ticket niet.
• Voor de vertoning zal er de mogelijkheid zijn ter plekke een hapje en een drankje te nuttigen.
• Volg steeds het circulatieplan, de geldende maatregelen en de aanwijzingen van het personeel strikt op.
• Het dragen van een mondmasker is verplicht.
• Mensen die ziek zijn mogen niet deelnemen aan evenementen. Mensen die in de zeven dagen voor het evenement symptomen vertoonden of ziek waren mogen niet deelnemen aan evenementen.
• De filmvertoningen vinden plaats in de openlucht. Zorg dus voor aangepaste kledij bij slecht weer.

Praktisch

vrijdag 21 augustus 2020

"deuren" vanaf 18:00
start film om 20:00

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz