vr.10.sepSint-Baafsabdij

Irene Álvarez “Los Misterios de Rosario” (première!)

YUSTE – GENT FLAMENCOFESTIVAL (2de editie)

“De mysteries van Rosario”

Rosario La Mejorana behoorde tot een generatie danseressen rond de vorige eeuwwisseling die een revolutie teweegbracht in de flamencodans. Als pionier in het gebruik van de ‘bata de cola’ was ze een raadselachtige en veelzijdige artieste die zong terwijl ze danste. Rosario trok de aandacht van Manuel de Falla met legenden en mythen over zigeuners, waaronder haar eigen leven vol mysteries. Ze hielp De Falla de zambra, de seguiriya en de martinete te verkennen, wat hem inspireerde tot de creatie van "El Amor Brujo".

De flamencoproductie “De Mysteries van Rosario” is een sober eerbetoon, met een vleugje humor, aan deze generatie van vrouwelijke kunstenaars in een wereld van mannen, vol lijden en ellende. Deze pioniers, die het aandurfden een broek aan te trekken om hun rechten op te eisen om gewoon nog maar met hun voeten te dansen of hun armen tijdens de dans van de soleá boven hun hoofd te heffen, legden de basis van de hedendaagse flamencodans.


Irene Álvarez (dans)
María Marín (zang)
Esteban Murillo (zang)
Alexander Gavilán (gitaar)

 
Yuste is een initiatief van Alexander Gavilan, De Centrale, Buren van de Abdij en La Barraca, in samenwerking met Historische Huizen Gent, De Ingang, DKO Panta Rhei, vzw Tirando en GentsePassages.  Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent, Ambassade van Spanje in België, Spaanse Dienst voor Toerisme & Klara.

Praktisch

vrijdag 10 september 2021

18:30 deuren
19:00 (dans)voorstelling

 
 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz