zo.02.febTurbinezaal

IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (+ SUPP. LA PANIKA)

BULGARI 2.0 - Bŭlgaarse cultŭŭr in Gent

IVO PAPASOV & HIS BULGARIAN WEDDING BAND

Ivo Papasov (Иво Папазов) is niet enkel een levende legende in Bulgarije.  Ook bij ons wordt hij beschouwd als een echt fenomeen.   Hij werd geboren in 1952 in het zuiden van Bulgarije, dicht bij de Griekse en Turkse grens en stamt af van Turkse Roma (getuige ook zijn bijnaam Ibryama).  In het midden van de jaren ’70 wordt hij met zijn band Trakiya op slag dé  meest toonaangevende figuur op het vlak van trouwfeestmuziek.  Het is niet uitzonderlijk dat koppels een (nieuwe) datum kiezen voor hun huwelijk zodat dit kan doorgaan op een dag dat er een plaats vrij is in de drukke agenda van Ivo Papasov (ook bij zijn laatste passage in De Centrale op 24/09/2011 was dit het geval). 
Hij wordt niet enkel bewonderd voor zijn technische virtuositeit en creatief talent, maar vooral voor zijn meesterlijke, breed opgezette improvisaties, zijn uithoudingsvermogen, zijn gewaagd snel tempo, zijn poging om jazz te benaderen (hij noemt o.a. Benny Goodman, Charlie Parker en David Sandborn als inspiratiebronnen) en niet in het minst, zijn ongelofelijke charisma.  The Rough Guide To World Music verwoordde het zo “With a huge gut and unwieldy frame, Ivo Papasov seems an unlikely source for some of the most nimble and virtuosic music you’ll be left in little doubt that he’s one of most interesting clarinettists around. He and his band race through numbers based on the complex rhythms of Bulgarian folk dances, grafting on jazzy improvisations”.  Ivo Papasov is en blijft – sinds zijn eerste memorabele concert op 14 mei 2000 - één van de all-time favorites van De Centrale!

Ivo Papasov (clarinet, Maria Karafizieva (zang), Nenko Tsachev (kaval/fluit), Ateshghan Yuseinov (el. gitaar), Nesho Neshev (accordeon), Petar Ralchev (accordeon), Vasil Mitev (keyboards & gadulka/Bulgaarse viool) en Salif Ali (percussie).

LA PANIKA

LA PANIKA

In de geest van een authentiek Oost-Europees dorpsorkest interpreteert La Panika gypsy- en balkanmuziek uit Bulgarije en Macedonië.  Gentenaar Benito Blancquaert bracht muzikanten uit Noord-Frankrijk, België, Macedonië en Bulgarije samen en riep in 2007 La Panika in het leven. De groep toerde intens en inviteerde grootheden als Ivo Papasov, Serkan Cagri, Mladen Malakov, Neshko Neshev op de verschillende podia waar ze speelden. Hun tweede album ‘Darmadan’ kwam uit in 2018 op het Gentse label Zephyrus Records en voegt Griekse en Turkse elementen aan het repertoire toe.  La Panika is onmiskenbaar Gents maar met een internationale dimensie.

___

Co-org. De Magische Stem

Praktisch

zondag 02 februari 2020

deuren 18:30
start 19:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid