vr.10.sepSint-Baafsabdij

Jesús Méndez

YUSTE – GENT FLAMENCOFESTIVAL (2de editie)

Vaandeldrager van de Jerezaanse zangtraditie

Jesús Méndez werd geboren op 14 januari 1984 in een zigeunerfamilie in Jerez de la Frontera.

Hij is een telg uit één van de vele bekende flamencofamilies die Jerez de la Frontera rijk is.
De bekendste vertegenwoordiger van de familie Méndez is Francisca Méndez Garrido, beter bekend als “La Paquera de Jerez”, een echte flamencolegende.

Neefje Jesús Méndez is vandaag de lieveling van de Andalusiërs op traditionele festivals, dé vaandeldrager van de Jerezaanse zangtraditie en van zijn generatie in het algemeen. Hij geldt als één van de grootste jonge talenten uit de Andalusische flamencoscene. Zijn stijl is typisch Jerezaans, d.w.z. heel sterk in feestelijke stijlen als bulerias, maar ook heel sterk in het overschakelen naar de meer ernstige palos als seguiriyas en soleares.

Jésus Méndez is nu al een veelgevraagd artiest. Hij zette zijn eerste stappen in de internationale scene als zanger bij het gezelschap van Gerardo Nuñez. Daarnaast deelde hij ook al het podium met grote namen als Jose Merce, El Torta, Terremoto, Capullo, Rancapino en Fernando de la Morena. Hij werkte met danseressen en dansers als Mercedes Ruiz, Concha Vargas en Andrès Peña, alsook met gitarist Moraito. Ook de legendarische cineast Carlos Saura kon niet om Jésus Méndez heen voor zijn film “Flamenco, Flamenco”. Méndez wordt als vanouds begeleid door gitarist Manuel Valencia en palmero Diego Montoya. Voor de gelegenheid brengt hij de sublieme, energieke jonge danser Fernando Jiménez vanuit Barrio Santiago mee naar Gent!

Jesús Méndez (zang), Manuel Valencia (gitaar), Fernando Jiménez (dans) en Diego Montoya (palmas).

 
 
Yuste is een initiatief van Alexander Gavilan, De Centrale, Buren van de Abdij en La Barraca, in samenwerking met Historische Huizen Gent, De Ingang, DKO Panta Rhei, vzw Tirando en GentsePassages.  Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent, Ambassade van Spanje in België, Spaanse Dienst voor Toerisme & Klara.

Praktisch

vrijdag 10 september 2021

20:30 deuren
21:00 concert

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Artists in Residence . A Two-Night ShowCase #1


Kwame Mülzz & The 360's


Artists in Residence . A Two-Night ShowCase #2