do.05.oktVooruit

KASAI ALLSTARS | Support NKISI

Vooruit & De Centrale presenteren

De reeks Congotronics werd dankzij bands als Konono N°1 wereldwijd een begrip. De mix van traditionele muziek met elektronica werkte zo aanstekelijk dat nog meer bands in de schijnwerpers verschenen. Zo ook deze Kasai Allstars, een 15-koppige supergroep die verschillende soorten Congolese street music verenigt. Hun album 'Beware The Fetish' uit 2014 belandde in ontelbare eindejaarslijstjes. Met ‘Félicité’ - de soundtrack van de gelijknamige film - is het collectief helemaal terug.

Live staat de band garant voor een zalige muzikale trip waar verleden en toekomst door elkaar lopen. Een uur lang waan je je in een zweterige nachtclub in Kinshasa.

De Kasai overstijgen culturele barrières en creëren een volstrekt uniek geluid. Traditionele Kasai-instrumenten zoals de xylofoon en likembe - duimpiano's - staan centraal, maar dan elektrisch versterkt. De uitgebreide en complexe percussie, fuzzy soukous-gitaren en traditionele, ritualistische zang zorgen voor een diep pulserende, onweerstaanbare groove.

Hun muziek werd jarenlang onderdrukt en geweerd, eerst door de Europese kolonisten en recenter door de aan invloed winnende Congolese evangelistische preachers. Zij bestempelen hun eigen tradities als satanisch en proberen die officieel te verbieden.

In Europa en de VS kwam de muziek van Kasai Allstars onder de aandacht via de Congotronics-reeks, uit op het Brusselse Crammed label. Ze maakten deel uit van het Congotronics vs Rockers project uit 2011, een live supergroep met leden van Konono N°1, Animal Collective, Deerhoof en Juana Molina.

Nu is er dus 'Félicité': geen officiële Kasai Allstars-plaat, wel de soundtrack van de gelijknamige film. Voor 'Félicité' inspireerde de Frans-Senegalese filmregisseur Alain Gomis zich op het leven van Kasai-zangeres Muambuyi. Ze mocht meteen zelf de hoofdrol spelen, samen met de Allstars. De film was goed voor de Zilveren Beer op het Film Festival van Berlijn.

De soundtrack bestaat hoofdzakelijk uit Kasai jams, aangevuld met orkestraal werk van componist Arvo Pärt - uitgevoerd door het symfonisch orkest van Kinshasa. Tel daarbij nog een paar  remixes van goed volk als High Wolf, Clap! Clap!, Daedelus en Africaine 808 en je komt uit bij een geweldig aanstekelijke plaat.

NKISI
Nkisi, kersvers muziekresident in Vooruit, verzorgt het voorprogramma. Vorig seizoen maakte ze een onvergetelijke indruk tijdens Courtisane, met haar tegendraadse high tempo beats. Nkisi is de alias van Leuvens-Congolese Melika Ngombe Kolongo. In Londen, waar ze woont, stampte Kolongo het gerenommeerde en politiek geëngageerde NON Records label uit de grond. Haar ethos en muziek zijn doordrongen van een anti-conformistische punk spirit en stellen de spirituele status quo in politiek en op de dansvloer in vraag.
NON Records focust op cutting edge elektronica-artiesten uit Afrika en de Afrikaanse diaspora en is een van de interessantste elektronica-labels van het moment. Nkisi vat haar label zo samen: “NON Records is a collective of African artists and of the diaspora, using sound as their primary media, to articulate the visible and invisible structures that create binaries in society, and in turn distribute power”. Vooruit biedt Melika de komende jaren een platform aan om dat traject te ondersteunen.

*MIX & PODIUMHOPPER

Tijdens het seizoen 2017-2018 kan je kiezen voor een à la carte abonnement.  Kies uit verschillende concerten en stel zelf je gepersonaliseerde *MIX samen.  Op die manier geniet je van een extra mooie korting.

Let wel op het *MIX label ! Niet alle concerten komen dus in aanmerking!

Mini*MIX = Vanaf 3 concerten => 10% korting
Midi*MIX = Vanaf 5 concerten => 15% korting
Maxi*MIX = Vanaf 9 concerten => 20% korting

Oktober = Podiumhoppermaand

Bij aankoop van een *MIX-abonnement ontvang je daarenboven een Podiumhopper.

Bij aankoop van een abonnement vóór eind september ontvang je begin oktober een Podiumhopper of 5 waardebonnen (in de vorm van codes) van elk €5. Je ontvangt deze codes per mail begin oktober. Hiermee kan je op bezoek gaan bij onze culturele  buren NTGent, Vooruit, De Bijloke, Handelsbeurs en Opera Ballet Gent.

De codes kan je online of aan het bespreekbureau van de deelnemende huizen gebruiken. Dit kan enkel voor tickets die je bestelt in de maand oktober. Je kan uiteraard wel je keuze maken uit voorstellingen van het hele seizoen.

*MIX-concerten : 05/10 Kasai Allstars (DR Congo); 14/10 The City’s Song (Gent-Ramallah); 19/10 Ialma (Galicië); 25/10 Garasi Seni Benawa (Java); 28/10 Houria Aichi (Algerije); 02/12 Me Gusta el Tango (Circacinco); 21/12 BRASSOLOGIE #02; 27-28/01 DJANGOFOLLLIES 2018 (combiticket); 22/02 Me la Amargates Tu (Sefardisch); 22/03 100 jaar Impressies van Spanje (F.G. Lorca); 05/04 Duarte (Fado); 17/05 Xenitia (ft. Katerina Fotinaki) en … en er volgen er nog …

OPGELET : *MIX-abonnementen enkel aan de balie van UITBUREAU of telefonisch 09 233 77 88

Praktisch

donderdag 05 oktober 2017

deuren 19:30
concert 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid