wo.16.oktKelderzaal

Lawijt III: Hypochristmutreefuzz, Mountain Bike, Youff

★ Democrazy

Als ode aan overstuurde versterkers, kletterende drumpartijen en op hol slagende stembanden programmeren Bart Cocquyt (Pink Room) en Tijl Van de Casteele (Page Down, Whorses) sinds 2018 tweejaarlijks een avond vol compromisloze herrie in de Gentse Centrale. Onder de noemer Lawijt vond het duo een reikende hand van Muziekclub Democrazy. Verwacht je aan een avond vol smerige, eigenzinnige en onderbelichte acts. Van rommelende garage tot gierende noise: Lawijt staat garant voor een uppercut van de underground!

★ HYPOCHRISTMUTREEFUZZ ★
Voor editie nummer drie mag Lawijt het Gentse hip-rock-hopcollectief Hypochristmutreefuzz na een lange power nap verwelkomen om te komen headlinen in hun thuisstad. Rumour has it dat hun debuut Hypopotomontrosesquipedaliophobia uit 2017 weldra een opvolger krijgt. Haal je lelijkste groove-gezicht maar boven voor latex-strakke beats, aangedikt met onverzadigd vette bassen en botergeile gitaarlicks. De omschrijving van het Nederlandse Suskawat uit 2016 houdt nog altijd steek: “Alsof je een enorme klootzak in het gezicht slaat. Deze band is het moment van impact, dat je vuist het jukbeen raakt.”

★ MOUNTAIN BIKE ★
Vanuit het Brusselse riool sleepten we het befaamde Mountain Bike op onze affiche voor hun comeback. Ook buiten het undergroundmilieu geen onbekenden: Ancienne Belgique, Pukkelpop, The Great Escape in Brighton... Eindelijk terug dus, en dan nog eens bij ons! ‘One part Mac Demarco, four parts dusted up, cobweb-matted garage.’ Maar denk vooral ook Beck, Ty Segall, Deerhunter en Bagdaddy voor extra saus!

★ KING DICK ★
Het Antwerpse KING DICK komt daarvoor de boel op stelten zetten. Met een albumtitel als How to Enlarge Your Penis Naturally at Home for Free kan dat ook niet anders. Het alterego van muzikale duizendpoot Wim De Busser gaat al jaren zijn eigen weg, en releasete zijn eerste vier platen uit onder een eigen label. Daarvoor was hij ook actief in Zita Swoon Group, het orkest the Colorist, en in het theatergezelschap Abattoir Fermé. Intussen vervoegden bandleden van Gruppo Di Pawlowski en The Hickey Underworld de rangen. Een indrukwekkend resem aan namen, maar neem alvast zijn werk —dat maar niet kan kiezen tussen psych, lo-fi garage en synthpop— alvast niet te serieus.

★ CHARLIE & THE LESBIANS ★
Het Eindhovenaars van Charlie & the lesbians mogen met hun rauwe punk de spits afbijten. In februari 2019 kwam dubbel-EP Paper Trail of Happiness uit. Hun rechttoe rechtaan wanhoopspunk bracht hen tot in de verste uithoeken van Nederland en zelfs Slovenië, maar haast niet in ons Belgenlandje. Grondig tijd om dat zooitje ongeregeld naar hier te halen, dachten we dan. Vorig jaar nog op Eurosonic Noorderslag, nu bij ons op de planken. 3voor12 was toen getuige: “Charlie & the Lesbians breekt de tent net niet af, maar doet met verve een poging”. Daarbij noemden ze frontman Charlie Hoeben terloops een “Johhny Rotten on crack”.

★ YOUFF ★
Alsof dat allemaal nog niet genoeg was verzorgt de primitieve noisecore van Youff na Hypochristmutreefuzz een afterparty waarvan je trommelvliezen om aspirines zullen smeken. 20/20 Hindsight kwam dit jaar met gierende banden je gehoorgang binnen, maar op Lawijt komt Youff al met een nieuw album aangestormd. Gonzocircus sprak van “elf snoeiharde, zwartgeblakerde lappen experimentele noiserock”. Knack Focus bleek even verbouwereerd: “Niemand blijft onbewogen bij deze uitbening van melodie en tonaliteit die internationale kleppers zoals Boredoms of Lightning Bolt achterna raast”. Dat belooft dus voor het vervolg.

Praktisch

woensdag 16 oktober 2019

Deuren 19:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz