za.07.meiMachariuswijk

Les Goûts de Gand meets Hıdırellez (2022)

Gratis Lentefestival in de schaduw van de Sint-Baafsabdij

Gratis festival op verschillende locaties in de Machariuswijk

Op zaterdag 7 mei 2022 is het eindelijk weer zover.  Het jaarlijkse wereldmuziekfestival Les Goûts de Gand (#15) is terug in ‘normale’ doen, met dat verschil dat er een extra dimensie wordt toegevoegd, een fusie met het lentefestival Hıdırellez (#6).  Turkse gemeenschappen over de hele wereld vieren met Hıdırellez het begin van de lente.  Hıdırellez is de Turkse naam voor het lentefeest, maar de traditie komt voor onder verschillende namen bij verschillende bevolkingsgroepen. Onder andere bij de Roma, in de Balkan en in Centraal-Azië bestaan sterke Hıdırelleztradities en ook heel wat Gentenaren met een migratiegeschiedenis vieren dit feest, al dan niet uitbundig.

‘Les Goûts de Gand meets Hıdırellez’ blijft een gratis stadsfestival en is een unieke gelegenheid waar je kan genieten van wereldse muziek op kleine, grote, charmante en intieme locaties.

REFTER SINT BAAFSABDIJ . INGANG GROENE KERK

18:30 . MOHAMMAD GHAVIHELM & KHOSRO SOLTANI
Mohammad Ghavihelm (tombak, daf en dohol) en Khosro Soltani (ney, balaban en surna) brengen een improvisatieconcert op verschillende Iraanse klassieke en volksinstrumenten.
Ney, balaban en surna zijn blaaasinstrumenten. De ney (rietfluit) is een klassiek instrument terwijl de balaban en de surna in de volksmuziek voorkomen. De balaban heeft eerder een droevige klank terwijl de surna een feestelijk instrument is. De klank van de ney wordt geassocieerd met mystiek.
Tombak, daf en dohol zijn slaginstrumenten. De tombak is een vaasvormige houten trom, de daf is een soort Iraanse tamboerijn, en de volkse dohol is een grotere tweezijdige trom.
Mohammad Ghavihelm . tombak en daf & Khosro Soltani . ney, balaban en surna
Gratis (excl. reservatiekost)

20:00 . TITI ROBIN & MEHDI NASSOULI
De Franse artistieke duizendpoot Thierry “Titi” Robin ontwikkelde een origineel muzikaal universum waarin hij de Noordelijke en Zuidelijke oevers van de Middellandse Zee perfect weet te verbinden.   Vandaag treedt hij op met de Marokkaanse gnaouamuzikant/guembrispeler/zanger Mehdi Nassouli waarmee hij in 2015 de magistrale cd Taziri opnam.   Samen staan ze garant voor een lyrisch en flamboyant spektakel vol inovatieve Mediterrane blues. 
Titi Robin . oed, boezoeki en gitaar & Mehdi Nassouli . guembri & zang
Gratis (excl. reservatiekost)

HIDIRELLEZ PODIUM . COYENDANSPARK

15:00 . ZEYNEP BAKŞİ KARATAĞ
De muziek van Zeynep Bakşi Karatağ is een mix van vele genres zoals pop, rock, soul, elektronica en uiteraard traditionele Anatolische muziek.  Zeynep Bakşi Karatağ bracht in 2019 verschillende singles uit waarvan "Adaletin bu mu dünya" – met meer dan 12 milj. hits op Spotify – veruit de populairste is.  En haar populariteit blijft stijgen … ook hier in Gent!
Zeynep Bakşi Karatağ . zang; Fethi Ak . percussie; Gürsoy Tanc . gitaren; Murat Karatağ . keyboards; Mutlu Kızılgedik . bağlama & cura

17:00 . KOLEKTİF İSTANBUL
Als je de dynamische energie van Balkanfanfares en de melancholische diepgang van de Anatolische blues vakkundig bij elkaar klutst, dan krijg je als resultaat automatisch de kleurrijke bende van Kolektif İstanbul.  Een ideaal recept daarenboven voor een swingend lentefestival.
Asli Laniepce . zang en trompet; Richard Laniepce . zang en saxofoon; Ertan Şahin . suzafoon; Batuhan Baraç . davul; Talyat Yusuf Ahmed . klarinet; Tamer Yusuf Ahmed . llavier

21:30 . LE GLOBAL
Le Global wil alle volkeren verenigen met dansmuziek uit alle uithoeken van de wereld.  Van cumbia en chachacha over salsa, rumba, mazurka, tot wals, cajun, sirtaki, gipsy en rock. Een multiculturele happening in het teken van de muzikale globalisering of een die hopelijk nog uren, dagen en maanden  mag nazinderen.
Jean-Pierre Lietard . trompet & zang; Medhi Bennadji . drums & percussie; Stephane Beaucourt . bas; Benito Blancquaert . saxen, fluit & zang; Rodrigo Marchevski . accordeon & orgel; Greg Leroy . gitaar

HERBERG MACHARIUS . COYENDANSPARK 1

14:00 . CAFÉ LA HUMEDAD ft. MARQUITO VELEZ
Café La Humedad brengt een intiem feestelijk muzikaal programma met voornamelijk Spaanse en Latijns-Amerikaanse nummers.  Dit zwoel gezelschap put uit een breed spectrum aan bekende en minder bekende ritmes als tango, rumba en joropo.
Frank Ghysels . bas; Core Pareja . percussie; Benito Benoni . wind & strings & Marquito Velez . gitaar

18:00 (- 21:00) . LADY BLAXX invites JUELES & MIMI WATERFALL
Lady Blaxx nodigt opkomend talent van kleur uit voor een liveset en gaat met hen in gesprek.  Voor deze 1ste editie i.s.m. De Centrale nodigt ze de Brusselse Jueles en de Antwerpse Mimi Waterfall uit.
Lady Blaxx . talks .. Jueles . zang .. Mimi Waterfall . Zang 

DE BUFFEL . GANDASTRAAT 19A

16:00 . YELEMANI TRIO ft. WASSA KOUYATÉ
Yelemani Trio put uit verscheidene Burkinese tradities, maar ook uit jazz, impro, rock, psychedelica en elektronische muziek.  Het resultaat is een explosief exotisch klankavontuur, samen met de Malinese zangeres Wassa Kouyaté.
Moussa Dembélé . balafoon, djembé, e.a.; Mathias Van de Wiele . gitaar & althoorn; Giovanni Barcella . drums & electronics . Wassa Kouyaté . zang & kora

MUZIKANTENHUIS . Dampoortstraat 50

16:00 . CONSTANZA GUZMÁN meets ORION MORALES

Toen Constanza Guzmán hoorde dat pianist Orion Morales naar Europa kwam, nodigde ze hem prompt uit om samen op te treden! De charismatische Chileense zangeres werd van jongsaf ondergedompeld in de Latijns-Amerikaanse populaire muziek. Orion Morales versmelt jazz met folk en klassiek en werkte samen met o.a. Danilo Perez, John Patitucci en Jack Dejohnnette.
Constanza Guzmán: zang . Orion Morales: piano

18:00 . DUO ELLY AERDEN & JAN VAN ROSSEM

Met ‘Regen en vuur’ brengen Elly & Jan songs uit de seventies, veelal van Amerikaanse singersongwriters zoals James Taylor, Jackson Brown, Paul Simon, Carly Simon… zorgvuldig hertaald naar het Nederlands door Peter Hoefman. Een programma over liefhebben in al zijn passionele vurigheid.
Elly Aerden: zang, piano & bas . Jan Van Rossem: zang & gitaar

CHEZ ODILE . DAMPOORTSTRAAT 101/A

20:00 ZONATAN DEMBELE INVITES (A Mistery Guest) ft. ZOURATIE KONE
De Malinese artiest Zonatan Dembele stond met zijn project Kabunga  reeds op verschillende podia in Mali en België.  Samen met een mistery guest en percussionist Zouratie Kone tast hij zijn muzikale grenzen af, geïnspireerd op de de traditionele muziek van de Bwa (een bevolkingsgroep uit Mali en Burkina Faso.
Zonatan Dembele . zang & bas; Zouratie Kone . percussie en (?) . mistery guest

HET GOUDEN HOOFD . SLACHTHUISSTRAAT 96

21:00 . THE CHAI CONNECTION
Thomas en Wouter kwamen elkaar voor het eerst tegen in de jaren negentig als leden van een underground folk groep.  Daarna splitsten de wegen tot ze elkaar in 2014 in Istanbul weer tegen het lijf liepen, elk met een rugzak vol nieuwe muziek.  Ze kwamen Jeroen en François tegen en The Chai Connection was geboren.  Stuwende gitaar en klagende viool, gedragen door een vette Fender Rhodes en kleurrijke percussiegrooves.  Van Sefardisch over sentimentele walsjes, bluesy grooves en ontwrichte songs tot Braziliaanse Forro’s en Oriëntaals.
Wouter Vandenabeele . viool; Thomas Noël . toetsen; Jeroen Knapen . gitaar & François Taillefer . percussie

DE HORIZON .  F.LOUSBERGKAAI 12

17:00 & 19:00 STEVEN H & FERNANT ZESTE
De teksten van de Westvlaamse rapper Steven H handelen over het leven van alledag en de tegenslagen die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.  Zijn nummer 't Zit Tegen groeide uit tot een ware undergroundklassieker.  Voor dit concert laat hij zich bijstaan door de Gentse indieblues singersongwriter Fernant Zeste.
Steven H . zang + Fernant Zeste . gitaar

DE KAZEMATTEN . Kazemattenstraat 17

17:00 PODIUM PANACHE presents SLAM POETRY
In de foyer van De Kazematten (jongerentheaterwerkplek en thuisbasis van Larf! en 4Hoog) presenteert Podium Panache een straf Slam Poetry pogramma.

KLEIN FESTIJN in OP DE WOLKEN . WARANDESTRAAT 13

14:00 & 16:00 | DANCE HYPES by STATIC (5+)
Dance Hypes is een levende geschiedenisles. Een energieke reis door de tijd met dansen en modeaccessoires uit de jongerenculturen van 1900 tot nu.
Van de wals uit 1900 naar alle Dance Hypes van nu zoals de Swish. Meer dan 20 dansstijlen en rages passeren de revue. Van de bunny hug tot de Charleston, via de twist tot dampende disco naar hiphop, dancehall en nog veel meer. Iconische figuren uit de danswereld komen langs, zoals Michael Jackson en zijn legendarische moonwalk.
Na een interactieve show van 45 minuten volgt een ‘overhoring’ waarbij de zaal letterlijk en figuurlijk zijn beste beentje voorzet.
Interactief en super swingend! Static krijgt de hele zaal aan het dansen!
over Static:
Randy Bel en Suzanne Gorter zijn beiden gerenommeerde dansers en choreografen. Zij houden ervan het beste in mensen naar boven te halen en jong en oud een glimlach te bezorgen door middel van dans en entertainment.
De voorstelling 'De Liedjestovenaar ...' moest door omstandigheden geannuleerd worden.
In extremis hebben we toch nog dit mooie vervangprogramma gevonden.
Sorry voor het eventuele ongemak.
Gratis (excl. reservatiekost) > uitbureau.be

AFRO LATIN AREA. COYENDANSPARK

13:00 – 20:00 DJ PACHA, DANCE INITIATIONS + CONCERT RITMO LATINO BAND
De Afro Latin Area is een vaste waarde op #LGDG onder deskundig meesterschap van DJ Pacha & Crew! Verschillende dansworkshops, een liveconcert van de Ritmo Latino Band en een dj set van the master himself!

FERIA MUNDIAL, HIDIRELLEZ PICKNICK & ROPE

Op de Feria Mundial (wereldmarkt) stellen verschillende gemeenschappen uit Gent en wijde omtrek hun werking voor en laten het publiek proeven van producten en allerlei lekkernijen uit alle windstreken.  En je kan ook gewoon komen picknicken naar aanleiding van Hidirellez (het Turkse lentefeest).  En je kan terloops ook kennismaken met Rope! Rope is 60 m lang, 30 cm dik en weegt 196 kg. Rope is constant op reis om een nieuwe betekenis te vinden.  Doe iets met die Rope! That’s the message!

Praktisch

zaterdag 07 mei 2022

13:00 - 23:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz