do.09.febTurbinezaal

MARIEKE MARIEKE

Twee vrouwen op de vlucht

Honderd jaar geleden ontving Nederland de eerste grote vluchtelingenstroom: de Belgen.  De Nederlandse vrouwen wedijverden in de beste zorg voor deze Belgische vluchtelingen.  Maar al snel veranderde vriendelijkheid in ergernis. De Belgen waren lui, ze maakten veel lawaai, waren met veel te veel en pikten de banen in van jonge Nederlandse mannen die gemobiliseerd werden voor de oorlog.

Marieke Marieke – naar de roman Vlucht van Johanna Spaey – vertelt het verhaal van Marieke en Sybille. De één migreert van België naar Nederland, de ander van Nederland naar België.
Vol overgave spelen actrices Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba in Marieke Marieke de strijd van deze twee vrouwen tegen de achtergrond van het huidige migratieverhaal. Want wat betekent migratie en hoe gaan we ermee om? Hoe deden we dat honderd jaar geleden en hoe doen we dat nu?
Nog steeds worden migranten in het politieke discours geproblematiseerd. Nog steeds krijgen zij de opdracht zich in te burgeren in ‘onze samenleving’. Maar is dit wel zo logisch? Zouden wij niet eindelijk allemaal moeten inburgeren in de interculturele samenleving die wij samen vormen, vanuit de natuurlijke wens elkaar te ontmoeten?

Credits:
regie en tekst/bewerking Leen Braspenning
naar het boek Vlucht van Johanna Spaey
spel Kaltoum Boufangacha & Aminata Demba
dramaturgie Cecile Brommer
research Merel van Lieshout
producenten BRASART en Het Zuidelijk Toneel i.s.m. t,arsenaal mechelen/GEN2020
met dank aan Het Gevolg en het Ronde Tafelhuis

VIDEO

Praktisch

donderdag 09 februari 2017

deuren 19:30
aanvang concert 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid