za.23.sepSint-Baafsabdij . Refter

Mäshräp Ensemble . muziek van de Oeigoeren

Een Oeigoerse dag in Gent (panelgesprek + concert)

Het Mäshräp Ensemble brengt traditionele Oeigoerse klassieke muziek en volksmuziek, met liederen over liefde, vriendschap en heimwee.

De Oeigoeren zijn een Turks volk uit Centraal-Azië, dat overwegend in Oost-Turkestan (de huidige Chinese provincie Xinjiang (Shinjang) ) woont, maar ook in de aangrenzende republieken Oezbekistan, Kirgizië en Kazakstan.

De familie Abbas, die sinds 1989 in Nederland woont, vormt de kern van het “Mashrap Ensemble”. De naam van de groep verwijst naar de  Mäshräp,  een traditioneel samenzijn met muziek, verhalen, dans en poëzie.  

De klassieke Oeigoerse kunstmuziek ‘On Ikki Muqam’ (de twaalf muqams) is eeuwenoude muziek gebaseerd op de volksmuziek van Kutsiar, Kashgar, Turfan en Dolan.  De muqam heeft Turkse, Arabische en Perzische roots en wordt gespeeld volgens een vaststaand patroon.

Muziek, zang, dans, literatuur en architectuur spelen een grote rol in de geschiedenis van dit volk. Tussen de 10e en 13e eeuw werd de islam de overheersende godsdienst van de Oeigoeren, wat bepalend geweest is voor hun cultuur.

Maynur Hewir . ghidjäk, zang & dans
Gulendem Abas . dap, zang & dans
Kamil Abas . rawap, tamboer, ghidjäk & zang
Jawdet Yadikar . ney & dutar
Tayir Kemer . bas-rawap

Om 16u organiseren we in Herberg Macharius een panelgesprek waarin de onderdrukking van de Oeigoeren onder de aandacht wordt gebracht > meer info 

Organisatie: Amnesty International Vlaanderen, Belgium Uyghur Association, Buren van de Abdij, De Centrale, Herberg Macharius & MO* Magazine

Praktisch

zaterdag 23 september 2023

deuren . 19:30
concert . 20:00

Gratis, mits reservatie

Sint-Baafsabdij
Voorhoutkaai 43
9000 Gent
(ingang via "Groene Kerk")

Reserveringen afgesloten

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Trio Charneux Leleux Puma


Young Curators Program . European Jazz Conference 2024


AZMARI