zo.13.sepDe Kazematten & Refter Sint-Baafsabdij

MIGUEL HERNÁNDEZ + DREAMING CARMEN

YUSTE – GENT FLAMENCO (1e editie) (dag #1)

YUSTE werd oorspronkelijk opgevat als een driedaags festival.  Omwille van organisatorische redenen gelinkt aan de COVID19 pandemie worden de concertenavonden van vrijdag 11 en zaterdag 12 september verplaatst naar een latere datum (ergens halfweg oktober).  We doen ons best om deze nieuwe datums samen met alle andere relevante info zo snel als mogelijk bekend te maken.  Bedankt voor jullie begrip (en geduld) en hopelijk tot binnenkort.

DREAMING CARMEN (Première)

Dreaming Carmen is de gloednieuwe productie van Irene Álvarez en Alexander Gavilan, een originele creatie in 4 akten over de mythe van Carmen, het beroemde personage uit het werk van Prosper Merimée en vervolgens ook uit de gelijknamige opera van Bizet.

Het Programma volgt een theatrale opbouw, bestaande uit vier akten en verdiept zich in de meest belangrijke karaktertrekken van de persoonlijkheid van Carmen. Deze komen tot leven in de huid van twee danseressen, die de verschillende projecties van de gedroomde mythe vertolken. Ze zijn de spiegel van het droombeeld van vele vrouwen, ook al is er de onontkoombare dreiging van het tragische slot.

Irene Álvarez : dans, choreografie, productie
Virginia Delgado : dans, choreografie, productie
Alexander Gavilán : flamenco gitaar, muzikale leiding
Esteban Murillo : zang
Udo Demandt : percussie

---

Opening door de master leerlingen Danshuis de Ingang: Gretel Selusi Vanderdoodt, Sylvie Vander Stegen, Anja Manthey, Manou Selhorst, Angela Van De Wiel, Claire Nguyen, en Jasper De Kind, Flamencogitaar Academie De Poel.

MIGUEL HERNÁNDEZ, TIJDLOOS EN UNIVERSEEL RELEVANT (Debat & Concert)

DEBAT I.S.M. ALENCU VZW & VERMEYLENFONDS
Het is onvoorstelbaar dat leven en werk van Miguel Hernández nog niet door Hollywood zijn ontdekt. En het is al helemaal bizar dat hij nog nooit door de betere Europese cineasten als onderwerp is opgevoerd. Wij daarentegen weten wel beter ...
We praten over Miguel Hernández met Prof. Vincent Scheltiens Ortigosa (UA), Jose Miguel Arranz (auteur en zanger) en schrijverskoppel Nicole Van Bael/Elvis Peeters.

EEN MUZIKALE HOMMAGE MET ELVIS PEETERS & WILDERMAN
Een bijzonder concert met de poëzie van Spanjes favoriete volksdichter als rode draad.
In Spanje is Miguel Hernández (1910-1942) ondertussen even tijdloos en beroemd als diens idool Federico García Lorca. Het aantal muzikanten, Flamenco en niet-Flamencos, dat gedichten van hem op muziek heeft gezet, is indrukwekkend. De teller staat op 248 vertolkers met 168 getoonzette gedichten . Dat resulteerde in 510 liedjes en 216  cd’s met poëzie van Hernández (bron: het boek “MH…y su palabra su hizo música van Fernando Gonzalez Lucini”).
Zo diende hij onder meer Joan Baéz, Paco Ibañez, Víctor Jara en Joan Manuel Serrat tot inspiratie. Enkele beroemde Flamencos die werk aan hem wijdden zijn Enrique Morente, Carmen Linares, Miguel Poveda, Niño de Elche,…
Hoog tijd dus om hem ook in ons taalgebied voor het voetlicht te brengen.  Wij kunnen hiervoor rekenen op auteur én muzikant Elvis Peeters en zijn band Wilderman. Onlangs kwam hij nog in het nieuws toen hij voor zijn roman “De Ommelanden” de longlist haalde van de Libris Literatuurprijs. Ondertussen raakte ook Elvis Peeters gebeten door de figuur en het werk van Miguel Hernández.  De Poëzieaficionado in hem heeft voor de gelegenheid een aantal gedichten vertaald én op muziek gezet. Hij zal ze brengen in het Nederlands, en wel met zijn hedendaagse punk-jazzgroep Wilderman.

DREAMING CARMEN - DE ARTIESTEN

De Sevilliaanse flamencodanseres IRENE ÁLVAREZ ontwikkelde een eigen kenmerkende stijl, die zich beweegt tussen een impulsieve, soms vrij moderne expressie en de vrouwelijke elegantie die het kenmerk is van de Sevilliaanse school. Ze begon haar opleiding in klassiek-Spaanse dans reeds op negenjarige leeftijd bij de befaamde Matilde Coral aan het "Real Conservatorio de Musica y Danza" te Sevilla. In 1993 behaalde ze daar haar diploma en sindsdien heeft ze haar opleiding voortgezet bij dansgrootheiden als El Güito, Manolo Marin, Javier Latorre, Isabel Bayón, José Galván, Pilar Ogalla, Angel Atienza en Manuel Betanzos. Voortbouwend op de traditionele Flamenco heeft ze haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkeld die zich steeds beweegt tussen een impulsieve, soms vrij moderne expressie, en de feminiene elegantie die het kenmerk is van de Sevilliaanse school.  Irene Álvarez was assistente van maestra Isabel Bayon tijdens het festival van Jerez in de jaren 2009, 2010, 2012 en 2018. Ze is vandaag gastdocente bij Codarts - Hogeschool voor de Kunsten (Rotterdam).  In 1992 was Irene te zien in de Film "Sevillanas" van Carlos Saura, maar eigenlijk begint ze pas vanaf 2002 regelmatig in tablaos en internationale theaters op te treden. Ze werkt samen met gitarist Antonio Andrade en danser Federico Ordoñez, met wie ze het ensemble "DOS" opricht. Naast haar optredens op diverse Europese festivals (o.a. Gitaarfestival Balatonfüred (Hongarije), Festival "Sur les Routes des Musiques Tsiganes" Caen (FR), Berliner Philharmonie (D), Flamenco Festival Rotterdam (NL), Gypsyfestival Tilburg (NL) werd ze ook al uitgenodigd als gastsoliste bij de gitarist Rafael Cortes, het Poolse ensemble "Los Payos", "Sevilla Mia" (José Ramirez, Cristina Hall), "Inspiracion Flamenca" (met gitarist Ulrich Gottwald) en bij verschillende cross-over projecten, zoals "El Pelele - Noche de Canciones Españolas", het Indiaas-Andalusische "Kathak Flamenco" met het "Music Ensemble of Benares" en José Parrondo, de "Classic Club Nights" met de trombonisten van het "Rotterdams Philharmonisch Orkest“, en meer recent, de samenwerking met het flamenco/jazz ensemble Tiempos Nuevos (Edsart Udo de Haes, Maria Marin) of de BVR Flamenco Big Band (Bernard van Rossum) als gast danseres. Samen met gitarist Alexander Gavilán, zangeres Carmen Fernandez en percussionist Ruven Ruppik produceert ze de programma's  "De Alegrias y Soledad" en "ZarZamora".

In 2017 en 2019 ging Irene op tournee door Nederland met de productie ”Carmen“ van Tania Kross, en was ze als gastdanseres te zien in diverse tv-programma's, ondermeer in het live tv-gala van het Koningsdag concert. In 2017 maakte ze samen met gitariste en zangeres Maria Marin het project MUSA.

VIRGINIA DALGADO is een specialiste in het castanuelas-spel, afkomstig uit Madrid. Ze begon op haar twaalfde te dansen en studeerde aan het befaamde flamenco-danscentrum Amor de Dios. Ze volgde lessen flamenco en ”Danza Española“ bij grootheden als Isabel Quintero, Belen Maya, Rafaela Carrasco, Penèlope Pasca, Maestro Ciro, Paco Romero, Carmela Greco en Manuel Reyes. Virginia Dalgado combineerde dit met een opleiding klassieke dans aan het Koninklijk Conservatorium van Madrid, klassiek ballet bij o.a. Karen Taft, Dagmara Brown en Aurora Pons, én hedendaagse dans bij Elia Camino. Haar elegantie en perfekte beheersing van attributen zoals manton, bata de cola, castanuelas, enz, maken haar tot een van de uitmuntende jonge danseressen van de hedendaagse flamencoscene.

Flamencogitarist ALEXANDER GAVILÁN (artiestennaam voor Alexander Preuss) verbindt een orthodoxe techniek met moderne, meestal eigen composities. Zijn spel is intens en virtuoos. Hij is een bekwame dans- en zangbegeleider en geeft ook wel eens een concert als solist. Alhoewel hij eerder in de traditionele flamenco thuis is, waar hij vaak met de dansers Irene Alvarez en Federico Ordoñez en de zangers Carmen Fernandez, José Ligero, Ana Gomez en José Parrondo samenwerkt, schrikt hij er zeker niet van terug om deel te nemen aan muzikale experimenten zoals bijvoorbeeld met de groep "A touch of Flamenco" van drummer Klaus Mages of met het "Music Ensemble of Benares" (Kathak/Flamenco).
Alexander Gavilán studeerde flamencogitaar bij Codarts Rotterdam bij Paco Peña, Ricardo    Mendeville en Hans van Goch. Te Sevilla volgde hij les bij Niño de Pura, M.A. Cortés en J.L. Postigo. Hij volgde eveneens masterclasses bij Manolo Franco, Tomatito, Paco Serrano, Moraito, Alfredo Lagos, Chicuelo en Diego de Morao. Sinds 2005 combineert hij zijn concerten met een aanstelling als docent Flamencogitaar bij Codarts Rotterdam.
Sinds 1994 is Alexander Gavilán met verschillende ensembles (o.a. "Amanecer", "A Touch of Flamenco", "DOS", "Trio Federico Ordoñez") op talrijke Europese podia te gast (geweest). Hij trad onder meer op in: Philharmonie Krakow (Polen), Flamencofestivals Düsseldorf en Freiburg, (Duitsland), Concertgebouw Amsterdam, Flamencofestival Rotterdam, Gypsyfestival Tilburg (Nederland), Koninklijke Circus Brussel (België), Festival van de Muziek van de 21ste eeuw in Evora (Portugal), Gitaarfestival Balatonfüred (Hongarije), Slovenian International Flamencofestival (SIFF) en Festival Iberica (Tsjechië).
In 2007 produceerde hij het programma "PASTORA", een hommage aan de zangeres Niña de los Peines (Zuiderpershuis Antwerpen) en in 2008 "12 Tiempos de Amor" voor Odegand, Festival van Vlaanderen. Zijn laatste projecten zijn "De Alegrias y Soledad" (2010) en "ZarZamora" (2011) met het "Cuadro Flamenco Irene Alvarez".

ESTEBAN MURILLO is een jonge Belgische flamencozanger. In 2018 bracht hij zijn tweede album “Mi verdad” uit, een ronduit verbijsterend album waarin hij laat horen dat hij zich nu al, zo jong als hij is (24 jaar), kan plaatsen in de galerij der grootmeesters van de flamenco. Murillo zingt niet alleen met een enorme passie en overtuigingskracht, zijn arrangementen zijn ook verbluffend.  Paco Murillo, de grootvader van Esteban, kwam naar België om er in de steenkoolmijnen te werken, en hij bracht Esteban de passie voor de flamenco bij. Maar Esteban klinkt daarbij als een doorleefde flamencozanger die al generaties lang lijkt te zingen. Hij is geen purist, terwijl hij wel de pure passie van de flamenco overbrengt.

Percussionist UDO DEMANDT werd geboren in het midden van Duitsland in 1969 (Siegen). “Sinds mijn achtste speel ik drums, mijn eerste band bestond uit mijn zus (orgel) en mijn broer (accordeon). Ik woonde de lokale fanfare bij en sloot me aan bij kleine dansorkesten die walsen, polka’s, schlagers, ragtime & swing speelden; maar ik speelde ook in schoolbands die beat & pop, jazz & rock op het repertoire hadden. Rond mijn 20ste werd ik verliefd op percussie en begon ik in een bossa-nova-groep. Ik ging percussie en drums (wereldmuziek) studeren aan het Rotterdams Conservatorium in 1995. Er volgden artistieke uitstappen naar Brazilië, Spanje, Griekenland en Italië. Tegenwoordig speel ik regelmatig met Magda Mendes, Luzazul, Primos del Norte, Lilian Vieira, Fernando Lameirinhas en Windstreken Ensemble.”

i.s.m. Historische Huizen/Sint-Baafsabdij, Buren van de Abdij, La Barraca, De Ingang, Vermeylenfonds & Spainculture.be
met uitdrukkelijke dank aan Alexander Gavilan 

Praktisch

zondag 13 september 2020

16:00 MIGUEL HERNÁNDEZ (debat + concert) (De Kazematten, Kazemattenstraat 17, 9000 Gent) (deuren 15:30)
20:00 DREAMING CARMEN (Sint-Baafsabdij) (deuren 19:30)

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Dieter & De Baard


OMAR SOULEYMAN


ASMAA HAMZAOUI & BNAT TIMBOUKTOU