za.07.meiSint-Baafsabdij . Refter

MOHAMMAD GHAVIHELM & KHOSRO SOLTANI

Les Goûts de Gand meets Hıdırellez

Wegens visumproblemen is het programma gewijzigd. In plaats van Pouyan Biglar zal Khosro Soltani spelen. Onze excuses voor deze wijziging.

Mohammad Ghavihelm (tombak, daf en dohol) en Khosro Soltani (ney, balaban en surna) brengen een improvisatieconcert op verschillende Iraanse klassieke en volksinstrumenten.

Ney, balaban en surna zijn blaasinstrumenten. De ney (rietfluit) is een klassiek instrument terwijl de balaban en de surna in de volksmuziek voorkomen. De balaban heeft eerder een droevige klank terwijl de surna – zoals zijn naam in het Perzisch aangeeft – een feestelijk instrument is. De klank van de ney wordt geassocieerd met mystiek.
Tombak, daf en dohol zijn slaginstrumenten (membranofonen). De tombak is een vaasvormige houten trom, de daf is een soort Iraanse tamboerijn, en de volkse dohol is een grotere tweezijdige trom.

Ghavihelm (°1951) en Soltani (°1952) behoren tot de Iraanse meester-muzikanten die op jonge leeftijd naar Europa emigreerden en daar een bloeiende carrière opbouwden. Ze bespelen westerse instrumenten (dwarsfluit en percussie respectievelijk fagot en blokfluit) en gaven decennialang les aan verschillende muziekinstituten, maar tegelijk behielden ze steeds hun liefde voor de Iraanse muziek. Ze spelen al sinds hun jonge jaren samen. In dit concert zetten ze de traditie van de Iraanse improvisatie, gebaseerd op de klassieke radif en de maqams van de volksmuziek, verder.

Mohammad Ghavihelm: tombak, daf en dohol
Khosro Soltani: ney, balaban en surna

Praktisch

zaterdag 07 mei 2022

18:30

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid