ma.11.novTurbinezaal

MY GIFT TO YOU

Theater met een poëtisch-muzikale boodschap

Zeventien vrouwen, tussen de 25 en 64 jaar, verzamelden zich sinds oktober 2018 in het atelier van kleinVerhaal in Oostende. De vrouwen hebben een verschillende afkomst en cultuur, sommigen zijn net aangekomen, anderen wonen hier al een paar jaar. Kapinga Gysel, Isnelle Da Silveira, Lara Rosseel en Lisa Tahon gingen met de groep aan de slag.   Het resultaat is een poëtische en muzikale voorstelling, een live soundtrack van een vrouwelijke en onschuldige kindertijd, met liedjes en rituelen die ons aan onze eigen kindertijd doen terugdenken. 

Dit theaterstuk wordt georganiseerd in samenwerking met Victoria Deluxe in het kader van de 48ste Nationale Vrouwendag.

 

NATIONALE VROUWENDAG

Op 11 november werd in Brussel de allereerste Nationale Vrouwendag in België georganiseerd. 

Waarom op 11 november?

Pioniers binnen het feminisme Germaine Greer en Simone de Beauvoir waren de twee grote publiekstrekkers van deze dag en meteen ook de reden waarom de Belgische Vrouwendag niet in maart plaatsvond. 8 maart is immers Internationale Vrouwendag. Simone de Beauvoir (auteur van De Tweede Sekse) had zo'n drukbezette agenda dat ze alleen op 11 november als spreker aanwezig kon zijn. Het VOK besloot om de knoop door te hakken: op een feestdag als Wapenstilstand zouden ook meer gegadigden kunnen deelnemen. Simone de Beauvoir raakte met moeite door de massa en op het podium. Ze riep de vrouwen op hun lot in eigen handen te nemen: ‘Ik heb altijd gedacht dat een ander sociaal regime emancipatie in de hand zou werken. Ik heb bij mijn reizen in het Oostblok en in China gemerkt dat de man ook daar nog altijd het woord voert. Dat heeft mij overtuigd dat alleen de vrouwen zelf iets kunnen veranderen. Zij moeten zelf de emancipatie in handen nemen’ (De Standaard 13 november 1972).

De Vrouwendag werd een ongelofelijk succes met duizenden bezoekers. Volgens de politie waren er om 17 uur tussen de 7000 en 8000 bezoekers in de zalen en over de gehele dag genomen zo’n 15 000. ‘Om 17 uur werd de toegang afgesloten door eigen ordedienst en politieagenten, alles was eivol.’, aldus een citaat uit WIJ van 18/11/1972. Enkel in Het Volk van 13 november werd dat aantal geminimaliseerd tot ‘niemand heeft ze geteld, maar het waren er honderden’.

(bron: Rosa vzw - Kenniscentrum voor gender & feminisme)

Praktisch

maandag 11 november 2019

deuren 19:30
voorstelling 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid