za.19.mrtTurbinezaal

NOWRUZ 2022

Koerdisch buffet – kalligrafie - poëzie - muziek – feest!

Nowruz (letterlijk [De] nieuwe dag) wordt rond 21 maart gevierd. Van oorsprong is het een (Perzisch) Zoroastristisch feest.  Zoroaster of Zarathustra is er volgens de overlevering de grondlegger van. Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Azerbeidzjan, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Tevens wordt het gevierd door de Koerden van Irak, Syrië, Iran en Turkije. Nowruz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het "klassieke" nieuwjaarsfeest op 1 januari .  Het is daarom zowel een lente- als een nieuwjaarsfeest! Maar het is ook een moment van loutering, verzoening en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

De afgelopen jaren stond Nowruz al enkele keren centraal in De Centrale. In 2019 organiseerden we een groot Afghaans feest. In 2021 kregen we via ‘Nowruz in a box’ een inkijk in Iraanse poëzie, muziek, enz. verbonden aan het Nowruz feest.

Ook binnen de Koerdische cultuur is Nowruz een van de belangrijkste feesten.  Belangrijke elementen vormen het eten, vuurwerk, dans, zang en poëzie. Allemaal ingrediënten voor een groot Nowruz feest op 19 maart!  

Haal je feestkledij boven! We versieren de tafels met tulpen en wie weet sneuvelt er hier en daar wat aardewerk als symbool voor geluk.

De Kabouk band zorgt voor muziek en zang uit diverse Koerdische regio's.  De groep werd in 2017 in Berlijn opgericht door oedspeler Dilshad Kaki en gitarist Farhad Amini.  De andere bandleden zijn Marwan Sofi (viool), Farouk Sultani (percussie) en Shiva Rahmani (zang).   

Co-organisatie De Centrale & vzw Mesopotamië

© Hoesain Kakayi

Praktisch

zaterdag 19 maart 2022

17:00 deuren
18:00 buffet
18:30 poëzie m/ Avin Kaki & Marie Cocriamont (piano)
19:00 concert KABOUK BAND
22:00 +/- einde

doorlopend expo (kalligrafie) Hoesain Kakayi

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Artists in Residence . A Two-Night ShowCase #1


Kwame Mülzz & The 360's


Artists in Residence . A Two-Night ShowCase #2