zo.12.sepKelderzaal

Raúl Cantizano “Flamenco extendido”

YUSTE – GENT FLAMENCOFESTIVAL (2de editie)

Cantizano's state-of-the-art-flamencogitaar wordt in Flamenco extendido omgevormd tot een uitgebreider instrument. Dat gebeurt met verschillende aangekoppelde externe elementen, hetzij elektronisch (ontworpen en door hemzelf gemaakt met Arduino; motoren, ventilatoren, potentiometers ...) of analoog zoals de "Blu Tack" of de toegevoegde brug en pieren. Door het gebaar, de expressiviteit, en de live geluidsverwerking met synthesizers, versterkers en effecten, genereert alles een nieuwe muzikale taal die de flamencogitaar in een nieuw instrument verandert. Dat is precies éen van de belangrijkste doelstellingen van dit avontuur: technologie als een element van het creatief hacken van gevestigde canons en normen.
 
Raúl Cantizano (° 1973, Sevilla) is gekend om zijn vernieuwende en bij momenten opzienbarende aanpak. Hij staat in Spanje al meer dan 15 jaar in de kijker omwille van zijn experimenten in het spoor van John Cage. Hij speelt op geprepareerde gitaren (cf. de  geprepareerde piano’s van John Cage), gebruikt loops, vertragingen en andere effecten, en  gebruikt ook wel eens een ventilator om zijn gitaar te bespelen. Ook dada is hem niet vreemd: op een concert gebruikte hij onder meer een ritmisch geprepareerde fiets met een tekst over een lekke band, en dat in een cante jondo-stijl. Vergeten we tot slot ook zijn samenwerking niet met het enfant terrible van de flamencozang, El Niño de Elche.
 
 
Yuste is een initiatief van Alexander Gavilan, De Centrale, Buren van de Abdij en La Barraca, in samenwerking met Historische Huizen Gent, De Ingang, DKO Panta Rhei, vzw Tirando en GentsePassages.  Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent, Ambassade van Spanje in België, Spaanse Dienst voor Toerisme & Klara.
 
Spain = flamenco

Praktisch

zondag 12 september 2021

10:30 deuren
11:00 concert

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid