do.12.meiTurbinezaal

SINGULAR MUSICS | HOMERECORDS FESTIVAL

PHOTIS IONATOS | DIDIER LALOY & KATHY ADAM | DAN BARBENEL | MELIKE

Samen met het gerenommeerde Luikse platenlabel Homerecords organiseert De Centrale de Vlaamse editie van het Homerecords Festival (voor de Waalse editie moet je op 4 mei in het Luikse Cité Miroir zijn).  Op het programma Didier Laloy & Kathy Adam (presentatie van het album Belem), Photis Ionatos (presentatie van het album Periples), Dan Barbenel (presentatie van het album Little Black Book) en tenslotte Melike, de groep rond de Gentse zangeres Melike Tarhan, met naast haar John Snauwaert (sax), Hendrik Braeckman (gitaar) en François Taillefer (percussion).  Melike presenteert het album INN OF LOVE.

Line Up
Photis Ionatos (GRE/BEL)
Didier Laloy & Kathy Adam (BEL)
Dan Barbenel (VK/SCH)
Melike (TUR/BEL/FRA)

Photis Ionatos “PERIPLES”
Deze persoonlijke benadering in dertien nummers is kenmerkend voor het artistieke universum van Photis Ionatos sinds het begin van zijn muzikale loopbaan.  Dit album bevat nieuwe liederen: zes composities, geschreven op teksten van de Griekse dichter Aki Roukas, die perfect aansluiten bij de huidige, esthetische criteria van de componist.  De acht andere liederen werden vroeger opgenomen en hebben nu hun plaats gevonden in deze "périple - omzwerving". Inderdaad, hun poëtische waarde blijft intact en de reden die hun aanwezigheid op deze cd rechtvaardigt is niet alleen het tijdloze van hun boodschap, de interpretatie van de kunstenaar en het opnieuw actualiseren ervan, maar ook de bijdrage en kwaliteit van de muzikanten die met al hun talent deze liederen een nieuw leven hebben ingeblazen.  Dit album is het sluitstuk van een poëtische en muzikale cyclus die altijd centraal heeft gestaan in het artistieke oeuvre van Photis Ionatos: het zo zacht mogelijk aankomen, zoals een moderne Odysseus, op Ithaca, omdat de reden, de rechtvaardiging en de echte bedoeling van deze "omzwerving" per definitie en ontegensprekelijk de reis zelf is.
Photis Ionatos (zang & gitaar), Julien De Borman (accordeon) & JF Hustin (Fluit)

Didier Laloy & Kathy Adam "BELEM"
Didier Laloy en Kathy Adam vormen een atypische duo met diatonische accordeon en cello. Het zijn geweldige muzikanten, kennen elkaar al een geruime tijd en hebben reeds veelvuldig samen op het podium gestaan. Meer dan 15 jaar hebben ze samen Europa afgereisd met de groep ‘Panta Rhei’ maar ook met andere projecten van Didier (Didier Laloy Invite...s, [Pô-Z]s, Noir’s, Nonsens). We hebben er 20 jaar moeten op wachten voordat een directe samenwerking het licht zag. Reeds een geruime tijd koesterden ze het idee te flirten met kamermuziek zonder de expressieve kant te vergeten en vandaag leveren ze een bloemlezing van composities, op het kruispunt van hun ervaringen. Een sterk en eenvoudige muziek, subtiel en verrassend, waar stiltes en geruis de meeste gekke elegant ritmes elkaar kruisen. De beelden volgen elkaar op, botsen, strelen om ons te leiden naar een unieke wereld die zich opbouwt langsheen de muzikale reis.
Didier Laloy (diat. accordeon) & Kathy Adam (cello)

Dan Barbenel ”LITTLE BLACK BOOK”
Dan Barbenel is dolende jood uit Schotland, pianist/singersongwriter en uitvinder van denkbeeldige werelden. Na enkele levens in de gedaante van Mr Diagonal/Black Light Orchestra/ Red Rabbit, neemt hij nu zijn ware naam aan om een nieuw repertoire voor te stellen bestaande uit donkere gospel en hyperromantische ballades, uitgevoerd op een Steinway met een vleug van zwarte humor. Een album van een angstaanjagende schoonheid geschapen onder het teken van Neptunus.
Dan Barbenel (zang & piano)

MELIKE “INN OF LOVE”
De kiem voor ‘Inn of Love’ ontstond toen Melike Tarhan, Vlaamse zangeres met Turkse roots, een optreden van saxofonist John Snauwaert bijwoonde. John bracht met zijn band Turkse traditionals in een nieuw concept. Er was meteen een artistieke klik en niet veel later werd een nieuw muzikaal project geboren. Het Melike-kwartet brengt zowel Turkse traditionals als nooit eerder opgenomen composities. Het thema van de liefde loopt als een rode draad door het muzikale web van etnische en moderne Westerse invloeden. Soms loopt die draad recht en ongecompliceerd door de eenvoudige poëzie van het alledaagse, soms kronkelt de draad door de zoete pijn van een nooit hervonden liefde. Dan zijn er nog stukken waarin die rode draad omhoog spiraalt: in de mystieke Sufi-liederen klinkt de liefde voor het al, de wereld, de liefde van de ziel die zich met het goddelijke wil verenigen, de liefde die alles doorbreekt en alles met elkaar verbindt.
MELIKE = Melike Tarhan (zang), John Snauwaert (sax), Hendrik Braeckman (gitaar) & François Taillefer (percussie)

Praktisch

donderdag 12 mei 2016

Deuren: 19u30
Aanvang concert(en): 20u00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz