zo.24.sepTurbinezaal

SOLON LEKKAS TRIO

Authentieke liederen uit Lesbos en Klein Azië

Solon Lekkas werd in 1946 geboren in Mytilíni (de hoofdstad van Lesbos) waar hij altijd is blijven wonen en waar hij nog steeds woont.  Hij wordt algemeen beschouwd als één van de meest traditionele en authentieke zanger uit de regio. Hij is een ongeëvenaarde uitvoerder van de oude traditionele muzikale traditie van het eiland, meerbepaald van de ‘Amanédhes’ of ‘Aman-liederen’ (vandaar ook de naam Kafe Aman, de plek waar de liederen traditioneel warden gezongen), karsilamas-liederen en zeibekiko's, die je enkel en alleen op Lesbos vindt. De Lesbische muziektraditie sluit heel nauw bij die van Klein-Aziatië. De Turkse kust is immers maar een boogscheut van het eiland verwijderd.  Solon Lekkas stond vroeger al (28/10/2011) op het podium van De Centrale.  Hij speelt ook een rol in de muziekdocumentaire “This is not your song”.

Kyriakos Gouventas is een allround muzikant en een gewaardeerd lid van het ‘Thessaloniki Ensemble of Traditional Music’ en van ‘Primavera en Salonico’ van Savina Yannatou. Daarnaast treedt hij zeer veel op als gastmuzikant bij andere populaire Griekse zangers en muzikanten.  Hij is (mede)oprichter van  "Estoudiantina", een ensemble dat een stevige reputatie binnen de Griekse volksmuziek, vooral  wat betreft de uitvoering van het Klein-Aziatische muzikale erfgoed. Kyriakos staat ook bekend voor zijn uitgebreide rebetika-repertoire.

Ook Vangelis Paschalidis is afkomstig uit Thessaloniki waar hij studeerde aan het Conservatorium. Hij is actief als professioneel muzikant sinds 1997 en heeft ondertussen samengewerkt met o.a. Tony Gatlif, Ross Daly, Savina Yannatou, Alkinoos Ioannidis, Antonis Apergis, Sofia Papazoglou, Christos Tsiamoulis, Sokratis Sinopoulos, Lizeta Kalimeri, Nikos Dimitratos, Gerasimos Andreatos, Mariza Koch, en vele anderen.

Solon Lekkas zang, Kyriakos Gouventas viool en Vangelis Paschalidis sandouri

Praktisch

zondag 24 september 2017

deuren 19:30
concert 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO