za.13.mrtOnline event

TAMALA ◉ SOUND OF GHENT

Een eigentijdse dimensie van de West-Afrikaanse traditie

Met zijn debuut-album won Tamala in 2017 de Klara van beste Belgische wereldmuziekalbum en deed dat langs de andere kant van de taalgrens nog eens fijntjes over over door ook een Octave de la Musique in de wacht te slepen. In afwachting van betere tijden en een echte live cd-voorstelling brengt Tamala in avant-première voor Sound of Ghent al enkele nummers van het nieuwe album dat binnenkort uitkomt. Met deze nieuwe plaat duikt het illustere trio in de volksverhalen van Senegal en legt een muzikale link tussen verleden en heden. 

Tamala ("reizigers") balanceert tussen traditie en vernieuwing, kracht en verfijning, droom en realiteit.  Het is bovenal een ontmoeting die naast de muzikale alchemie ook menselijke waarden deelt. Zo steunen de drie muzikanten een schooltje in Senegal wat hen de bijnaam ‘Les ambassadeurs de Ceppe’ opleverde.

In Senegal worden veel jonge minderjarigen gedwongen op straat te bedelen op straffe van fysiek misbruik door hun koranmeester, ook wel marabout genoemd. Aanvankelijk worden ze door hun families toevertrouwd aan Koranscholen om religieus onderwijs te ontvangen maar sommige marabouts richtten een lucratieve handel op rond het aalmoes, een van de vijf pijlers van de islam. Ondanks de publieke afkeuring van dit soort praktijken en de wens van de Senegalese autoriteiten om een einde te maken aan het gedwongen bedelen en misbruik, behoort het nog steeds het dagelijkse leven van veel kinderen, genaamd: talibés. Het nummer Tolof Tolof wat 'hij die in ellende leeft' betekent, is een oproep om deze jonge kinderen, wiens leven elke dag in gevaar wordt gebracht door deze zogenaamde marabouts, van straat te krijgen. (zie video hieronder)

Mola Sylla zang, xalam (Senegal-­NL)
Bao Sissoko kora (Senegal-­BE)
Wouter Vandenabeele viool (BE)

Video (Tolof Tolof)

Praktisch

zaterdag 13 maart 2021

Live vanaf 20:00 (online)
De (live)stream is nadien nog 48 uur te herbekijken (van zat 13 maa. om 22:00 tot maa 15 maa. om 22:00). Hou er rekening mee dat je ook voor dit uitgesteld kijken een ticket nodig hebt.

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid