ma.30.sepTurbinezaal

THE POLAR PROJECT – #1 AMAZONES

ft. Dj Tudo + Roland, Steven De bruyn & Bart Maris

Braziliaanse inheemse leidsters strijden voor hun voortbestaan'

Klimaatverandering is niet langer een donker toekomstbeeld, nu al voelen miljoenen mensen wereldwijd de impact. Om die problematiek tastbaar te maken, lanceert journalist-reportagemaker Jan De Deken (auteur van ‘Melk, honing, kerosine’) The Polar Project, Belgiës eerste journalistieke medium dat helemaal aan de klimaatverandering is gewijd. Met grensverleggende multimediale storytelling brengt The Polar Project niet alleen de oorzaken en effecten van klimaatverandering, maar ook de oplossingen in beeld. Vanavond wordt The Polar Project feestelijk op de wereld losgelaten, en de toon meteen gezet met het eerste grote onderzoeksdossier: in de Braziliaanse Amazone en Cerrado strijden sterke inheemse vrouwen op gevaar voor eigen leven voor hun voortbestaan en het klimaat. Jan De Deken en regisseur Thomas Ceulemans tonen in avant-première ‘Amazones’, de documentaire die ze bij drie inheemse stammen maakten over deze vrouwen, voor de documentairereeks ‘Vranckx & de Nomaden'. Ze volgen onder andere de charismatische Sonia Guajajara, levende legende van het inheemse verzet. Met een multimediale longread over dezelfde thematiek gaat vanavond ook de website van The Polar Project online.

Met een gastoptreden van Charlotte Van den Broeck en een 360°-documentaire in VR.

CONCERT Roland, Steven De Bruyn & Bart Maris
ft. DJ TUDO

Daarna wordt het podium ingenomen door 4 avontuurlijke muzikanten. Roland (Van Campenhout), maakt al sinds de jaren zestig het muzikale mooie weer maakt. Soulmate Steven De bruyn (El Fish en The Rhythm Junks), staat bekend als een van de beste Belgische mondharmonicaspelers (some say ‘the best’). Plus de aan het podium verslaafde trompettist Bart Maris, befaamd voor zijn vele verrassende confrontaties met genres en muzikanten uit de periferie (Electric Barbarian, Moker, Jaune Toujours, FES).
Buiten categorie is ook de uit Brazilië afkomstige DJ Tudo. Hij is de echte bezieler van het project. De vier gaven in 2012 al enkele concerten samen, dus vanavond is eigenlijk feitelijk een reünie. DJ Tudo is veel meer dan enkel en alleen dj. Live speelt hij op een vijfsnarige basgitaar, terwijl hij ook een computerpaneel bedient met samples vol ‘veldopnames’. Hij wordt de Alan Lomax van Brazilië genoemd en reisde het immense land door, waarbij hij honderden uren opnames maakte (ook op video) van rituelen en muzikale ceremonies. Zag u de reportage ‘Brazilië voor beginners’ (Canvas – 2010) waarin Terzake-journalist Lieven Verstraete o.a. op zoek ging naar de roots van de Braziliaanse muziek? Juist, DJ Tudo was daarbij zijn gids.

DJ Tudo kwam in 2011 met zijn groep op uitnodiging van Europalia Brasil voor een aantal concerten naar België. Daarbij ontmoette hij ook Steven De bruyn, die tijdens een concert in De Centrale plots tussen de Brazilianen opdook. Het klikte prima en het mag niet verwonderen dat DJ Tudo daarna nog enkele keren naar België kwam. Roland en Bart Maris werden er bij gehaald en er volgde, na een reeks repetities, een try-out concert in Listwaar in Oud-Heverlee. Dat smaakte dus naar meer.

Co-org. Esperas, met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds

Praktisch

maandag 30 september 2019

deuren 19:30
concert 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


SHOWTIME BALKANKOOR & SAMENSPEL


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24