do.24.mrtENTR

TRIO TATAVLA ft. TCHA LIMBERGER

Griekse muziek uit het begin van de 20ste eeuw

Samen met accordeonist Dimos Vougioukas en gitarist Benjamin Clement verkent de blinde violist Tcha Limberger (kleinzoon van de legendarische Piotto Limberger) de Griekse muziek uit het begin van de 20ste eeuw.  Het trio neemt je mee naar het oude Istanbul (Constantinopel) en Izmir (Smyrna), toen de rebetiko (de Griekse blues) nog niet bestond. Tcha raakte gefascineerd door de ritmes van verschillende oude dansstijlen, zoals de zeybek, karsilama, hasapiko en kalamatiano en samen met zijn kompanen ging hij aan de slag met dit oude Griekse repertoire.
Dimos Vougioukas reisde de wereld rond met zijn indringende Balkanmuziek en werkte samen met o.a. Stavros Kouskouridas en Kyriakos Gouventas (Griekenland), Petar Ralchev (Bulgarije) en Ionica Minune (Roemenië). Benjamin Clement vervolledigt dit trio met zijn verfijnde gitaarspel.  Hij speelde samen met o.a. Nedyalko Nedyalkov, Roby Lakatos en Kiriakos Gouventas

Tatavla (Grieks voor paardenstal) is de oude naam van de wijk Kurtuluş (Turks voor bevrijding, redding) in Şişli (een stadsdeel van Istanbul).  Het is een van oudsher kosmopolitische  wijk waar vandaag vooral Turken, Armeniërs Koerden en Joden samenleven.  De oorspronkelijke Griekse bevolkingsgroep is echter zo goed als volledig verdwenen.


Tcha Limberger viool | Dimos Vougioukas accordeon | Benjamin Clement gitaar