vr.04.mrtTurbinezaal

Trionica & The Slovenian Fiddle Gang + Kalotaszeg Trio (#FOTM7)

Fiddlers on the Move #7 – 5 dagen in het teken van de (folk)viool

Trionica & The Slovenian Fiddle Gang

Het repertoire dat je vanavond te horen krijgt is het product van anderhalf jaar diepgaande studie van de Transsylvanische en Moldavische muziek. In de zomer van 2021 ontmoette een stel geweldige muzikanten elkaar tijdens de masterclass "Balkan Fiddle Gate" in Slovenië voor een diepere kijk op de inhoud, waarbij de stijl van optreden, mogelijke variaties en begeleidingen werd besproken. De Sloveense violist Bojan Cvetrežnik daagde Jošt Lampret en Nejc Škofic uit om als ritmesectie naast Jean-Christophe deze uitzonderliojke folk-fusie uit te voeren.
Ze werden allemaal op slag verliefd op de muziek van de oostelijke Balkan en ‘en passant’ werd Trio Trionica geboren tijdens deze inspirerende werkweek.  Daarna was het aan de ‘Slovenian Fiddle Gang’ om samen met hun mentoren Bojan Cvetrežnik en Barja Drnovšek het repertoire onder de kniet (of beter onder de arm) te krijgen.
Het bijzondere resultaat is tijdens deze 7de editie van Fiddlers on the Move volledig live te bewonderen in De Centrale!

Trionica
Jean-Christophe Gairard – viool & bratch
Nejc Škofic - toetsen
Jošt Lampret - contrabas

The Slovenian Fiddle Gang (o.l.v. Bojan Cvetrežnik & Barja Drnovšek) - violen

Kalotaszeg Trio m/Tcha Limberger - klaagliederen, czardas' en szaporas' uit Transsylvanië

Méra, het ooit bruisende centrum van de Hongaarse folklore in Transsylvanië, is stil sinds het overlijden van oude vioolmeesters. Niemand minder dan de Belgische violist Tcha Limberger heeft de respectabele taak op zich genomen om de traditie voort te zetten, samen met muzikanten Rudi Toni op bratch en Rudi Toni Jr op bas. Uit de grond van zijn hart zingt en speelt hij de eeuwenoude en hartverscheurende hajnalis (klaagliederen), maar ook de razendsnelle legényes (jongensdansen). De volksmuziek uit Kalotaszeg is een van de mooiste van het Hongaarse erfgoed. De muzikanten voegden zeer verfijnde en gevoelige mineurakkoorden toe aan de oorspronkelijk pentatonische liederen. Dit resulteert in unieke melodielijnen en verrassende akkoordenschema's. Tcha Limberger, afkomstig uit de beroemdste muzikale manouchefamilie van België, leerde de Kalotaszeg-stijl van de wereldberoemde dorpsmuzikant Sámu “Neti” Fodor uit Transsylvanië.  Het volgt de levens van velen van de doop tot het graf. Het viert hun gemeenschapsbestaan en brengt mensen samen in de gemeenschap van Kalotaszeg.

Tcha Limberger – viool en zang
Toni Rudi Sr. – bratch
Toni Rudi Jr. – contrabas

Praktisch

vrijdag 04 maart 2022

19:30 deuren 
20:00 Trionica & The Slovenian Fiddle Gang
21:30 Kalotaszeg Trio w/Tcha Limberger

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Duo Jansouz . Sepand & Khorshid Dadbeh


Ozferti + DJ Garreth McMullan


Yüzyüzeyken Konuşuruz