za.29.janTurbinezaal

Verzet en hoop in het Amazonewoud + concert Los Callejeros

Ontmoeten van milieu -en mensenrechtenactivisten én stevig uit de bol gaan op één avond? Op zaterdag 29 januari kan dat!
Activisten uit Péru en Ecuador vertellen hun verhalen van verzet en hoop.  Daarna kunnen we genieten van de Latijns Amerikaanse muziek van Los Callejeros (zonder de aangekondigde danspasjes evenwel).

Het Amazonewoud, de groene long van de wereld heeft de hoogste diversiteit van de wereld en is essentieel voor ons ecologisch systeem. Als de Selva, zoals het Amazonewoud ook genoemd wordt, sterft dan mogen we ook een kruis maken over de mensheid. 
Behalve dat in het Amazonewoud de grootste verzameling huist aan fauna en flora per vierkante kilometer, is het ook rijk aan ertsen, mineralen en fossiele brandstoffen. Grondstoffen die erg gewild zijn in onze moderne samenleving en dat blijft niet zonder gevolgen. Illegale goudwinning, het oppompen van olie en dus het vernielen van het Amazonewoud is een dagelijkse realiteit.
Dat deze vervuilende activiteiten een impact hebben op het leven in het Amazonewoud is vanzelfsprekend.

Maar niet iedereen gaat akkoord met deze praktijken, integendeel: velen proberen het regenwoud en zijn bewoners te beschermen. Ontmoet de mensen die zich verzetten tegen de sloop van het Amazonewoud.
Je maakt kennis met mensen uit Péru, zoals een student die afkomstig is van een inheemse stam en die steun krijgt van een lokale organisatie om te studeren. Nog uit Péru zal een van de 's lands bekendste activisten, José Manuyama, spreken over illegale mijnbouw en de gevolgen daarvan.
Vanuit Ecuador luisteren we naar Antonella Calle Avilés en Ivonne Ramos. Zij spreken over het belang van het behoud van het Amazonewoud, de bescherming van inheemse volkeren en hoe mensenrechten en milieu activisten opkomen voor de rechten van de kleine boeren.

Los Callejeros

Deze Leuvense “globetrotting artivists” brengen een eigenzinnige sound waarin vrij geëxperimenteerd wordt met Zuid-Amerikaanse tradities, Afro-latingrooves, Etnic-folkmusic, reggaeskanks, jazz & rock invloeden, Balkanese zigeunerritmes en een tikkeltje Europese tranen. Urban slang poëzie over levensomvattende clichés & visies op wereldse thema’s staan klaar om uw verbeelding te prikkelen en u te vervoeren tot een hartverwarmend zuiders volksfeest.

i.s.m. Catapa , AVANSA & UGent (die de tolken voorziet)