vr.16.oktTurbinezaal

VIVA FLAMENCO + MYRDDIN + SAÏDJAH GALO TRIO

YUSTE – GENT FLAMENCO (1e editie)

Viva Flamenco (filmlezing Arne Sierens)

In zijn filmlezing becommentarieert Arne Sierens aan de hand van filmfragmenten hoe de flamenco hem danig geïnspireerd heeft. De Kelderzaal vormt de ideale locatie om vrijuit te vertellen over zijn fascinatie voor de geschiedenis en de traditie van die flamenco. En hoe die hem keer op keer “tot bleitens toe” weet te bewegen …

Myrddin solo

Myrddin brengt met virtuoze klasse meesterlijke composities op gitaar.

Myrddin, de jongste zoon van Koen De Cauter, is een fenomeen. Op jonge leeftijd leerde hij klarinet spelen en legde hij een pad af langs jazz en gipsyswing, maar ook langs klassieke muziek en vele andere stijlen. Al heel vroeg smeedde hij zijn eigen persoonlijkheid op het instrument. Op zijn 14de ontdekte hij de rijkdom en originaliteit van de flamencogitaar. Na de fundamenten van zijn vader te hebben geleerd, vertrok hij naar Spanje waar hij lessen volgde bij de flamenco- grootmeesters Gerardo Nuñez, Manolo Sanlucar, Enrique De Melchior en Rafael Riqueni. Na verloop van jaren bleek Myrddin niet zomaar een flamencogitarist te zijn, maar wel een uitzonderlijk talent, dat zowel technische virtuositeit als een diep lyrisch beleven tot een geheel kan versmelten. Hij heeft al vier cd’s op zijn actief. Op zijn album ‘Rosa de Papel’ demonstreert hij zijn ongelooflijke vaardigheden als componist en gitarist, een bewijs dat grote flamenco-virtuozen niet noodzakelijk uit Spanje hoeven te komen.
Myrddin werkte ondermeer samen met Jef Neve, Bart Maris, Nathan Daems, Alain Pérez … Hij is één van die zeldzame artiesten die niet alleen allerlei soorten muziek creëert maar die ook getuigen van de allergrootste klasse. De veelzijdigheid van invloeden en zijn experimenteerdrang zorgen voor een aparte stijl binnen de hedendaagse flamenco.  Op 14 februari 2020 kwam ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol. 1)’ uit, de eerst plaat van een vierluik met zijn solo-oeuvre; voor het releasconcert koos hij het Gentse Gravensteen uit.

Dit sologitaarconcert is meteen ook de voorstelling van de tweede plaat van het vierluik: “Monstruos y Duendes: Vol.2”

Saïdjah Galo Trio m/ Antonio Paz en José Luis Dominguez

Saïdjah Galo "La Zambra" komt uit een muzikale familie. Haar moeder Geneviève Galo had een eigen dansschool in het Italiaanse Bergamo, en wijdde Saïdjah al in haar kindertijd in in de flamenco. Ze was 5 jaar toen ze haar eerste danslessen kreeg bij Torre Montijo. Op 16-jarige leeftijd begon ze aan een reeks 'masterclasses' in Noord-Italië, in Jerez de la Frontera en in België. Verspreid over vier jaren kreeg ze les van gerenommeerde artiesten uit de flamencowereld: Bélen Maya, Javier Barón, Javier Latorre, La Chiqui de Jerez en Maribel Ramos "Zambra".
Na haar middelbare studies trok Saïdjah naar Sevilla om zich daar in haar passie te verdiepen. Ze studeerde er af in 2007 met grootste onderscheiding, maar bleefer zich verder bekwamen in de "Estudio de Danza y Guitarra Flamenca de Eduardo Rebollar y Yolanda Lorenzo". Ze volgde er verdiepende stages bij Andres Peiia, Rafael Camp allo, Manuel Betanzos, Milagros Menjibar, Pilar Ogalla, Ursula Lopez ...
Saïdjah is duidelijk een vertegenwoordiger van de Sevilliaanse school. Zo specialiseerde zij zich in de flamencodans met attributen, zoals de bata de cola (staartjurk), de abanico (waaier), de sombrero (hoed) en mantón ( omslagdoek).
De esthetiek van Saïdjah combineert een klassevolle sensualiteit en elegantie met krachtige expressie waardoor ze de essentie van de flamenco bijzonder goed weet te treffen.
Vanavond treedt ze op in triobezetting, samen met Antonio Paz (zang) en José Luis Dominguez (gitaar).

i.s.m. Buren van de Abdij, La Barraca, De Ingang, Vermeylenfonds & Spainculture.be
met uitdrukkelijke dank aan Alexander Gavilan

Praktisch

vrijdag 16 oktober 2020

19:00 VIVA FLAMENCO (kelderzaal)
20:00 MYRDDIN 
22:00 SAÏDJAH GALO TRIO

_____

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid